ДФІ: через бездіяльність керівника і недопрацювання юристів «Укрзалізниця» втрачає 185 мільйонів боргів
09.12.2014   //  

«Укрзалізниця» через бездіяльність керівництва та неякісну підготовку документів ризикує не повернути 54,5 млн грн. боргу від ТОВ «Союз-Енерго» і $11,19 млн боргу (близько 130 млн грн.) від ТОВ «Транскарго Сервісез Лтд». Про це свідчить акт позапланової ревізії діяльності «Укрзалізниці» Держфінінспекцією в цьому році, копію якого «Наші Гроші» отримали від правоохоронних органів.

У 2013 році вказані експедиторські компанії здійснювали перевезення сирої нафти з Казахстану в Україну. Для них було встановлено коефіцієнт 0,4 до базових ставок за умови перевезення не менше 2,5 млн т вантажу. Та фірми цей обсяг не виконали. Тому Тарифна комісія «Укрзалізниці» у березні цього року ухвалила рішення про перерахунок провізних платежів за коефіцієнтом 0,62.

Наприкінці травня залізниця повідомила фірми про необхідність сплатити борг. Компанії отримали місяць для добровільної сплати заборгованості, але вони цього не зробили.

У червні заступник голови «Укрзалізниці», голова Тарифної комісії Віталій Жураківський був повідомлений про ситуацію. Однак жодних дій вжито не було. При цьому «Союз-Енерго» і «Транскарго Сервісез Лтд» продовжують перевозити свої вантажі залізницею.

ДФІ наголошує, що через те, що Жураківський не прийняв рішення про припинення перевезень компаніями, а також через неякісну підготовку документів і неналежний юридичний супровід щодо стягнення заборгованості, існує ризик того, що ТОВ «Союз-Енерго» та ТОВ «Транскарго Сервісез Лтд» так і не повернуть борги «Укрзалізниці».

Варто зазначити, що наприкінці жовтня суд повернув «Укрзалізниці» без розгляду позов про стягнення боргу з фірми «Союз-Енерго» через непідтвердженість того, що позовну заяву мав право підписувати в.о. гендиректора «Укрзалізниці».

Водночас у справ по ТОВ «Транскарго Сервісез Лтд» у листопаді суд дійшов до висновку про належне виконання фірмою своїх зобов’язань і відмовив «Укрзалізниці» у стягненні боргу. У судовому реєстрі поки немає даних про подачу апеляції на це рішення суду.

Засновником ТОВ «Транскарго Сервісез Лтд» є лондонська компанія «Mortdale Limited». Власником останньої є лондонська компанія «Portman Corporate Services Ltd», засновником якої є офшор «Corporate Holdings Limited».

Засновником ТОВ «Союз-Енерго» є кіпрська компанія «Союз-Енерго Логістік Лімітед». Директором фірми є Андрій Тимків.