Військові купили у «прокладки» на 4 мільйони коштовного антрациту, який видобувають у ДНР
08.12.2014   //  

Квартирно-експлуатаційний відділ м.Одеси Міністерства оборони України 2 грудня уклав угоду з ТОВ «Валея» на постачання вугілля на суму 4,46 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано 1540 тонн вугілля АС по 2 898 грн./т для забезпечення військових частин та установ Одеського та Котовського гарнізонів.

Торги проведено по переговорній процедурі. Замовник пояснив вибір процедури тим, що відкриті торги йдуть довго, тоді як кошти Резервного фонду на придбання палива було отримано лише у листопаді з початком опалювального сезону. Відтак є потреба провести термінову закупівлю.

ТОВ «Валея» зі статутним капіталом зареєстровано у червні цього року в одному з офісів по вул. Желябова, 8/4 у Києві. Засновником та директором записаний Петро Валентинович Степанов.

Це перший державний підряд, отриманий цією фірмою. При цьому одеський КЕВ у обґрунтуванні закупівлі жодним чином не пояснив вибір «Валеї».

У жовтні одеський КЕВ вже проводив відкриті торги на постачання цього вугілля. Тоді відбулось розкриття пропозицій і дві фірми запропонували вугілля АС по удвічі нижчій ціні – 1548 грн./т. Однак той тендер було визнано таким, що не відбувся через «скорочення видатків». І після цього було оголошено нову закупівлю по вдвічі вищій ціні.

Разом з тим, інші замовники купують для своїх котелень вугілля інших марок значно дешевше. Наприклад, відділ освіти Зміївської райдержадміністрації (Харківська обл.) 25 листопада придбав вугілля марки ДГ по 1500 грн./т.

За даними керівника львівської компанії «Світ СР» Романа Жука, антрацити для спалення у котельнях можна заміняти вугіллям газової групи. У перерахунку на кількість отриманих від спалення калорій, це дає 50% економії у порівнянні з ціною від «Валеї».