Судді масово захищають від антикорупційного закону чиновників, які володіють бізнесом
27.11.2014   //  

Закон «Про засади запобігання і протидії корупції» виявився неефективним у боротьбі проти чиновників, які суміщають державні посади з бізнесом. Про це пише Федір Орищук на «Главкомі».

Як свідчать дані судового реєстру, в останні місяці держслужбовці уникають відповідальності за сумісництво навіть коли вони відверто лобіюють інтереси своїх фірм. Найбільш популярне виправдання у представників влади в цій ситуації: їх бізнес не перетинається з роботою на державній службі.

Наприклад, директор Департаменту економічного розвитку аграрних ринків Міністерства агрополітики Віталій Каблук володіє 50% часткою у компанії «Їжачок», що займається роздрібною торгівлею продуктами харчування та тютюновими виробами. Суд не побачив у цьому конфлікту інтересів, оскільки не знайшлося доказів того, Саблук використовував у своїх бізнес-інтересах інформацію, отриману при службової діяльності.

У свою чергу заступник голови Держінспекції з контролю за цінами Євген Ларін є співвласником компаній «ЛЕА Інвест» (роздрібна торгівля і будівництво), «Ланцет XXI сторіччя» (медична практика), «ЛЕА Спорт» (оптова та роздрібна торгівля), «Охоронні технології» (приватна охорона). Ларін не вказував у деклараціях наявність у нього цих фірм. Суд також не отримав доказів, що Ларін використовував службове становище у бізнес-інтересах.

А от секретаря Чернігівської міськради Владислава Кухаря суд покарав «усним зауваженням». Кухар навесні проголосував за продовження права розміщувати рекламу на зовнішніх носіях телерадіокомпанії «Голд Ф’юче» і однойменному рекламному агентству. В обох фірмах Кухар є співзасновником.

Притягнути до відповідальності за сумісництво прокуратура намагалася і нещодавнього голову Служби експортного контролю України Володимира Демьохіна. Він керував відомством чотири роки, поки не позбувся посади в жовтні в рамках люстраційної кампанії. Весь цей час чиновник володів корпоративними правами в компаніях «Універсал Комплекс» та «Торговий дім «Юг», що спеціалізуються, зокрема, на оптовій торгівлі різними товарами. У суді чиновнику вдалося довести, що про конфлікт інтересів мови бути не може, оскільки у його відомства і його компаній не було спільних точок дотику.

Нагадаємо, відповідно до закону «Про засади запобігання і протидії корупції» новопризначений чиновник повинен протягом 10 днів передати свою частку у компанії іншій особі, виключаючи членів своєї сім’ї. При появі конфлікту інтересів держслужбовці зобов’язані повідомляти про це своєму начальству.