Фірма не повертає «Нафтогазу» 48 мільйонів, які так і не освоїла при будівництві центру у Боярці
26.11.2014   //  

НАК «Нафтогаз України» вимагає від ТОВ «Восток-Газсервіс» повернення 47,87 млн грн. авансів, перерахованих на будівництво Міжнародного метрологічного центру «Нафтогазу». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 18 листопада.

У 2005 році «Нафтогаз» найняв «Восток-Газсервіс» побудувати Міжнародний метрологічний центр НАК «Нафтогаз України» в м. Боярка по вул. Маяковського, 49-А. Сума договору мала встановлюватися календарними планами, які затверджуються додатками до договору.

У 2011-2012 рр. «Нафтогаз» через суд розірвав договір із «Восток-Газсервісом», оскільки фірма не здійснила будівництво у встановлений строк. Крім того, до початку виконання робіт вона не надала для затвердження проектно-кошторисну документацію, не узгодила субпідрядників, проводила не передбачені кошторисом демонтажні роботи, не надала документів, які засвідчують якість використаних матеріалів і устаткування. Тепер «Нафтогаз» хоче повернути 47,87 млн грн., які перерахував фірмі у якості авансів і які нею не були освоєні.

Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову «Нафтогазу» відмовили. Вони виходили з того, що у договорі не було прописано право «Нафтогазу» вимагати повернення авансу у разі розірвання договору.

Вищий госпсуд з такими висновками не погодився і відправив справу на новий розгляд. ВГСУ підтвердив, що договором дійсно не визначено механізм повернення невикористаного авансу. Разом з тим суди не звернули увагу на те, що у договорі на «Восток-Газсервіс» покладається відповідальність за несвоєчасне повернення невикористаних коштів у разі дострокового припинення дії договору.

Також ВГСУ вказує на необхідність встановлення загальної суми, внесеної «Нафтогазом» на будівництво, та загальної вартості виконаних фірмою робіт. У суду є лише дані експертизи від 26.06.2012, призначеної апеляційним судом, згідно з якою вартість робіт за період з грудня 2010 р. по серпень 2011 р. становить 4,23 млн грн.

Засновником ТОВ «Восток-Газсервіс» з 2012 року є компанія «Самум Інвест Інк» (Об’єднані Арабські Емірати). «Восток-Газсервіс» є співзасновником ТОВ «Джурчі», яке торік займало монопольне становище з постачання газу у Феодосію. Зауважимо, що колишній засновник «Восток-Газсервісу» Сергій Кузьмін на початку 2000-х був бізнес-партнером Миркіна Олега Дмитровича (по ТОВ «Техсервiс-XXI Столiття»). Людина з таким ПІБ очолювала філію «Укртрансгазу» – Дирекцію по будівництву та експлуатації газопроводу Джанкой – Феодосія – Керч.