Дніпропетровський соцстрах переплатив «прокладці» за дитячі путівки понад 1,5 мільйона
25.11.2014   //  

Виконавча дирекція дніпропетровського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати дієздатності у цьому році переплатила за путівки у літні дитячі табори 1,61 млн грн. або близько 25% на кожній путівці. Про це пише Ольга Юдіна у своєму розслідуванні у рамках проекту Objective.

У травні-червні цього року дніпропетровське відділення Фонду закупило 1540 путівок на загальну суму 6,99 млн грн. Ці путівки закуповували не напряму у таборів, а через фірму-посередника.

На тендері перемогло ТОВ «Клеоніка», яке вже після проведення закупівлі купило путівки у табору «Зміна» по ціні 3750 грн. за зміну, у табору «Сіверянин» – по 3675 грн., у табору «Морський» – по 3360 грн. і у табору «Дорожник» – по 3350 грн.

03-1 dnepr

Разом з тим «Клеоніка» продала ці путівки дніпропетровському відділенню Фонду по 3885 грн. за путівку «Дорожника», заробивши на цьому 160,5 тис грн., по 4662 грн. за путівку табору «Морського» (переплата 807,24 тис грн.), і по 4746 грн. за путівки в табори «Сіверянина» і «Зміни» (переплата відповідно 321,3 тис грн. і 318,72 тис грн.).

Таким чином кожна путівка обійшлася дніпропетровському відділенню Фонду майже на 25% дорожче.

«Клеоніка» взялася і за перевезення дітей до таборів. У результаті дітей везли на старих автобусах, без супроводжувачів. А один з автобусів, який віз дітей у табір «Зміна» (Кирилівка, Запорізька обл.), у серпні потрапив у ДТП.

Єдиним конкурентом ТОВ «Клеоніка» на тендері було ТОВ «Санаторно-курортний центр». Обидві фірми прописані у Києві. За місцем реєстрації знайти їх не вдалося. Статутний фонд обох фірм становить 1 тис грн. Жодних таборів чи санаторіїв на балансі фірм немає.

ТОВ «Клеоніка» у жовтні 2013 року заснував адвокат Андрій Мінко, який також є директором фірми. У свою чергу ТОВ «Санаторно-курортний центр» було засноване у вересні 2012 року. Його нинішніми засновниками є Костянтин Фліс (99%) і Юрій Янко, керівником – адвокат Вероніка Зарубицька.

Вперше ці фірми виграли державний тендер у грудні минулого року, отримавши великі підряди центральної дирекції Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності. Тоді «Клеоніка» виграла підряд на 42,35 млн грн., а «Санаторно-курортний центр» – на 83,53 млн грн.

Через Фонд соціального страхування з тимчасової втрати дієздатності за рік проходить понад 11 млрд грн. Для порівняння, на систему охорони здоров’я держава виділяє близько 10 млрд грн. на рік.

03-2 putivk_dnipr2