Нацкомісія підозрює, що пенсійний фонд Нацбанку вклав півмільярда у ризиковані папери
24.11.2014   //  

Керівництво Недержавного пенсійного фонду Національного банку (НПФ НБУ) вклало в ризикові цінні папери понад 500 млн грн., що належать майбутнім пенсіонерам. До такого висновку дійшла Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку 30 жовтня цього року, пише Юрій Віннічук в «Insider».

За даними НКЦПФР, на кінець вересня цього року загальна вартість активів НПФ НБУ з ознаками ризикованості складає 506,1 млн грн., або 30,24% усіх активів фонду.

Кошти НПФ НБУ вкладені, зокрема, в акції ВАТ «КФЦ» (частка в активах – 34,22 млн грн.), фондову біржу “Перспектива” (61,18 млн грн.) і папери «ФК «Сучасні кредитні технології» (14,2 млн грн.), які належать ПАТ «Біржова група «Перспектива».

Крім того, 262 млн грн. фонду було вкладено в ризикові облігації.

Зокрема, пенсійний фонд вклав 4,65% своїх активів в облігації компанії «Тріумф», що будувала готельно-ресторанний комплекс «Княжий двір» у Броварському районі Київської області. Сьогодні єдиним власником ТОВ «Тріумф» є Микола Борис. На момент випуску облігацій засновником «Тріумфу» було ТОВ «Трудар ЛПБ і К», що належить сину Бориса Сергію і Володимиру Денисюку.

Компанія «Тріумф» зареєстрована за однією адресою (у комплексі «Княжий двір») ще з двома позичальниками пенсійного фонду НБУ, інвестиції в які викликали сумніви в НКЦПФР. Це ТОВ «Сонет», яке фонд профінансував на 77,5 млн грн. для будівництва овочесховища, і ТОВ «Ековіте», якому фонд дав 80 млн грн. на будівництво бази відпочинку «Азовець».

Ще 5% активів фонду вкладено в облігації ТОВ «Аксіома», що належить харківському бізнесмену і співвласник банку «Аксіома» Ігорю Сбітнєву. На той момент компанія здійснювала будівництво ТРЦ «Французький бульвар» у Харкові. Через облігації пенсіонери НБУ профінансували це будівництво ще на 44 млн грн. через компанію «Новотех-Інвест», співзасновником якої теж є Сбітнєв.

В активах фонду НБУ є облігації, які на кінець вересня були оцінені в 0 грн. Йдеться про облігації виробника акумуляторів ПАТ «Веста-Дніпро» нардепа Дениса Дзензерського на 1,18 млн грн., а також облігації ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» Дмитра Фрідмана на 3 млн грн.

Також НКЦБФР поставив під сумнів придбання фондом облігацій у компаній, де НПФ НБУ є співвласником. Це – ПАТ «Компанія «Ельба» (Васильків, Київська обл.), що виробляє автокосметику, побутову хімію і розпалювачі для твердого палива, у якій частка фонду складає 36,6%. А також запорізьке ПАТ «Свіжачок», що займається вирощуванням свиней (частка фонду зараз становить 98%). У серпні 2012 року НПФ НБУ придбав облігацій «Свіжачка» на 9 млн грн.

Директор НПФ НБУ Олег Макаренко не згоден з висновками НКЦБФР. Він переконує, що «всі цінні папери забезпечені об’єктами, в які вкладалися гроші».