Юра Єнакіївський збільшив свою частку у «віджатому» в одеситів «Сьомому кілометрі» до 56%
21.11.2014   //  

01-7kilometrОдеський ринок «Сьомий кілометр» продовжує працювати на структури народного депутата шостого і сьомого скликання від Партії регіонів Юрія Іванющенка, який сконцентрував вже 56% акцій ринку. Про це йдеться у сюжеті Олени Васіної для «Слідство.Інфо».

До часів президентства Віктора Януковича власниками ТОВ «Промтоварний ринок» (ринок «Сьомий кілометр») були четверо осіб: Віктор Добрянський (34%), Борис Мельничук (34%), Ірина Чернат (18%) і Денис Волошин (14%).

Однак уже в 2010 році під тиском Івана Аврамова, якого називають «смотрящим» Іванющенка в Одеській області, засновники «Сьомого кілометру» переписали, а формально подарували перші 25% акцій ринку офшорній компанії «Parroks Corporation Limited», якою володів син нардепа Арсен Іванющенко.

Як вказує Денис Волошин, на сьогодні структурам Іванющенка сумарно належить 56% акцій ринку.

28% із цих акцій належать фірмі «Kittep Limited», засновником якої є компанія «Management Excellence Limited» (Лондон). Останньою володіє компанія «Skyrose Group Limited» (Віргінські острови).

«Management Excellence Limited» прописана у Лондоні на вул. Тулі, 122-126. За цією адресою зареєстровані майже всі бізнес-активи Юрія Іванющенка.

За словами засновників ринку, структури Юрія Іванющенка зайшли на «Сьомий кілометр» також через одного із засновників – Бориса Мельничука. Останній є співвласником ТОВ «Глоріем Груп», яка разом з фірмами з орбіти Іванющенка володіє компанією «Безпека бізнесу», що охороняє ринок. Як заявив співвласник ринку «7 км» Віктор Добрянський, метою цієї фірми, створеної наприкінці 2010 року, «було лише одне – побори з підприємців, стеження за ними».

Також підприємці розповіли, що після приходу структур Іванющенка на ринку з’явилося понад 10 додаткових податків та зборів, які формують так звану «чорну касу» ринку. За даними автора сюжету, щоденний тіньовий дохід ринку складає 500-700 тис грн.

До списку додаткових послуг, зокрема, входять: оренда тимчасових торгових місць, в’їзд автотранспорту на територію ринку, розміщення реклами, оплата додатково зайнятої товаром території, дозволи на торгівлю харчовими товарами, дозволи на роботу вантажників, автобусів і таксі, видача перепусток на доступ до торгового місця, дозволи на використання електрогенераторів-дизелів і т.д. При цьому підприємці розповіли, що не бачать сенсу звертатися до правоохоронців.

Ринок «Сьомий кілометр» займає загальну площу 110 га, з яких під торгівельними об’єктами – 75 га.

Від «Наших грошей»:

Як раніше з’ясував журналіст Сергій Щербина, Олег Олександрович Гресь, який разом із Іваном Аврамовим був довіреною особою компанії «Parroks Corporation Limited» при передачі останній 25% акцій «Сьомого кілометру», є менеджером компаній, пов’язаних з Іванющенком і Аврамовим. Зокрема, він фігурує у ланцюжку фірм, що ведуть до «Родовід банку».

Нинішніми засновниками ТОВ «Промтоварний ринок» є Ірина Чернат (15,08%), ТОВ «Віктор Д» (28,49%), ТОВ «Капітал Фінанс М» (28,49%) і кіпрська компанія «Кіттеп Лімітед» (27,94%).

ТОВ «Віктор Д» у 2011 році заснував Віктор Добрянський. Нинішніми засновникми фірми є Леонід Іпатенко і Роман Максименко.

ТОВ «Капітал Фінанс М» у 2011 році заснували Борис Мельничук і Тетяна Мельничук.