«Касову монополію» Арбузова-Клименка руйнують. Але так, що залишаться ті самі монополісти
21.11.2014   //  

Право передавати інформацію з касових апаратів податківцям, яке в результаті  «касової реформи» Сергія Арбузова та Олександра Клименка здобули лише дві компанії, можуть отримати й інші. Ще вісім фірм вже подали документи на отримання статусу інформаційного еквайра, який дасть їм право надавати послуги з онлайн-передачі касової інформації в розпорядження фіскального відомства.

Їхні назви НБУ надав телепрограмі «Наші гроші». Це «ІКС-Техно», «Гера-Сервіс», «Агенція технічна «Логос», «Систем Груп Україна», «Екселліо Трейд», «КБ Вулкан», «Центр Сервісу «Омега» та «Фіскальні системи».

Новачкам доведеться змагатися з монополістаи цієї послуги – компаніями «УкрКарт» та «Інтерплат», яких пов’язують з оточенням Віктора Януковича. Так, компанію «УкрКарт» до 2012 року контролював Василь Горбаль, проте, за його словами, перед отриманням компанією статусу інформаційного еквайра його змусили передати право власності.

«У 2012 році мені надійшла пропозиція від Сергія Мамедова, який був людиною Арбузова, і, наскільки я розумію, залишається людиною Арбузова, стосовно необхідності передачі цієї компанії їм у власність», – заявив Василь Горбаль. Сергій Мамедов коментувати цю заяву відмовився.

Другий обраний посередник – «Інтерплат» – пов’язаний з наqбільшим українським виробником касових апаратів – компанією «Юнісистем». Обидві фірми засновував Ілля Сєріков, проте напередодні «касової реформи» засновниками його компаній стали закордонні офшорні структури.

Нові заявки на отримання статусу інформаційного еквайра подали виробники та продавці касових апаратів з різною часткою ринку.

Але щонайменше три з восьми фірм («КБ Вулкан», «Фіскальні системи», «Центр сервісу «Омега») мають стосунок до однієї групи. Це група «Юнісистем»-«Інтерплат».

ТОВ «КБ Вулкан» зареєстроване за адресою, де певний час була прописана «Інтерплат». За спостереженнями інших виробників касових апаратів, техніку цієї фірми сертифікують ті ж особи, що й апарати «Юнісистем». Це твердження актуальне і для другого новачка – компанії «Фіскальні системи». Третя фірма – «Центр сервісу «Омега»,  раніше мала назву «Юнісистем Сервіс», а серед засновників був особисто Ілля Сєріков.

Тобто, окрім одного еквайра – «Інтерплат», – у «Юнісистема» можуть з’явитися ще три. Таким чином, навколо цієї групи об’єднаються щонайменше чотири з десяти компаній, що можуть незабаром запрацювати посередниками податкової.

Між тим більшість компаній, які не пов’язані з чинними еквайрами, ще думають, чи вкладатися у розвиток послуги. Адже тільки за право спробувати вийти на ринок, вже монополізований двома структурами, потрібно витратити в середньому $1 млн. Це витрати на обладнання приміщення під вимоги Нацбанку, розробку програмного забезпечення, придбання серверів тощо.

Обсяг ринку, на якому працюють інформаційні еквайри, оцінюється щонайменше у 80-90 млн. грн. на рік. Це плата за передачу даних, яка входить у щомісячну вартість обслуговування касового апарату сервісними центрами, та потрапляє безпосередньо еквайрам. З одного касового апарату на місяць його власники платять за передачу інформації близько 35 грн. В Україні зареєстрована 221 тис. обладнаних модемами кас.