Антонов відбив півмільярда за паливо для Міноборони у «прокладки» з Зоологічної
17.11.2014   //  

Міністерство оборони України 12 листопада уклало низку угод на постачання дизельного палива на 520,32 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ПП «Окко-бізнес» поставить 19 600 тонн палива по 18 599 грн./т на загальну суму 442,65 млн грн, ТОВ «Елемент ойл» – 3 300 тонн по 18 390 грн./т на суму 60,69 млн грн.

Паливо має бути поставлено до кінця року на бази у Дніпропетровській, Одеській, Львівській, Ровенській і Вінницькій областях, а також у Одесі та Києві.

Торги проведено за переговорною процедурою через приведення військ до повної бойової готовності у зв’язку з бойовими діями на Донбасі.

У жовтні Міноборони намагалось придбати таку ж кількість палива, але за вищими цінами. Тоді постачальниками було обрано той самий «Елемент ойл», який пропонував дизель по 19 296 грн./т та ТОВ «Інтер прайс» з паливом по 19 357 грн./т. Це було значно вище від ринкових цін на гуртові партії дизпалива, які тоді становили близько 17 940 грн./т

Фірма «Інтер прайс» була зареєстрована лише у березні цього року Денисом Бондаренком в житловому будинку по вул. Зоологічна, 4а, кв. 139. В цій квартирі зареєстровано ще кілька десятків компаній.

«Окко-бізнес» тоді оскаржило вже акцептовану пропозицію «Інтер прайсу» в Антимонопольному комітету. Фірма Віталія Антонова вказала, що Міноборони теж вело з нею переговори щодо постачання палива, і «Окко» запропонувало дизель по значно нижчій ціні від «Інтер прайсу». Однак Міноборони так і не включило «Окко» до переліку фірм, які обрано переможцями переговорної процедури, пояснивши це тим, що остаточно пропозиція від «Окко» надійшла до міністерства на день пізніше від встановленого терміну.

Разом з тим «Окко» вказало на попередні вимоги Міноборони до учасників – вони мали надати фінансові звіти про свою діяльність за 2013 рік. Однак «Інтер прайс» було створено лише у 2014 році, відтак вона не могла підтвердити свою діяльність раніше. По цьому пункту АМКУ визнав правоту скаржника і зобов’язав відмінити закупівлю.

Ця ж претензія стосувалась і «Елемент ойлу», який також надав Міноборони звіти про свою діяльність лише за 2014 рік. Однак ця фірма, яку бізнесмен Ігор Везіков заснував 25 грудня 2013 року і вже отримувала державні підряди на відміну від «Інтер прайсу», зрештою таки була обрана Міністерством оборони і на повторному тендері, на якому «Окко-бізнес» замінило «Інтер прайс».