«Укроборонпром» зізнався у продажу 27 тисяч автоматів приватній фірмі по ціні дитячих іграшок
07.11.2014   //  

У березні Міністерство оборони продало понад 35 тисяч одиниць АКМ калібру 7,62 мм через уповноважену державну фірму «Укрінмаш». Більшість з них – 26 900 тисяч автоматів – придбало ТОВ «НВК «Техімпекс», йдеться у сюжеті телепрограми «Наші гроші».

Цю інформацію підтвердив Роман Романов, генеральний директор концерну «УкрОборонПром».

«Щодо цих 35 тис. автоматів іде з’ясування обставин. Я вам можу сказати, що там було. Є така фірма «Техімпекс», – зазначив Романов. – Частина цих автоматів була придбана цією компанією, які були… демілітаризація називається. Знаєте, макети зброї виготовляють. Це за моєю інформацією. Це не наша компанія. Це компанія, яка не входить у наш концерн. Компанія абсолютно стороння».

Фірма «Техімпекс» минулого року стала фігурантом гучної кримінальної справи. У жовтні СБУ знайшла тут склад кулеметів. Обшук проводили через підозру, що зброя отримана незаконно. Але після скандалу настала повна тиша. За даними телепрограми «Наші Гроші», співробітники Служби безпеки, що вели цю справу, зараз відсторонені від виконання обов’язків.

Стосовно автоматів Міноборони, то їх фірма «Техімпекс» придбала трохи більше ніж за 12 млн. грн. Тобто середня вартість одного автомату становила 460 грн. Гроші, отримані від продажу, за винятком власної комісії, уповноважений продавець – «Укрінмаш» – направляє в державний бюджет. Після придбання автоматів «Техімпексом» вони пішли на «оцивільнення» та перетворення у мисливські карабіни. Подібні зміни роблять на заводах ПАТ «Завод «Маяк» та НВО «Форт» МВС України. Після переробки на цивільні версії та подальшого перепродажу армійська зброя вже легально зможе потрапити в збройні магазини. У роздріб перероблені на цивільні версії «Калаші» реалізовуються зараз за ціною близько 17 тис. грн./одиниця.

игрушка автомат калашников

Валерій Запорожець, технічний директор ТОВ «НВК «Техімпекс» підтвердив, що на виробничій базі компанії (Київська область, с. Засупоївка) придбані АКМ на мисливські карабіни не перероблялися. Тобто компанія «Техімпекс» виступила винятково як посередник, що придбав армійську зброю в уповноваженого Міноборони продавця та перепродав її дорожче.

50% «Техімпексу» належить Євгену Ващіліну. Раніше він працював в ДП «Укрінмаш», в якого нині й купив майже 27 тисяч АКМ. Батько Євгена Ващіліна Віктор у 1990-их очолював іншу впливову структуру – Державну службу експортного контролю. Через неї проходять усі контракти на експорт зброї. Ващілін-старший раніше теж був співвласником «Техімпексу». Він стверджує, що створена ним компанія працює законно.

«Там же СБУ все перевіряла. Понад півроку йшли перевірки. І все виявилося нормально. Вони думали, що це ланцюг такий – генерал у відставці і генерали чинні, і ось вони дерибанять рідну Батьківщину. Але ж це немає абсолютно жодного стосунку до дійсності», – зазначив Віктор Ващілін.

Згідно Закону України «Про правовий режим майна у Збройних Силах», озброєння та бойова техніка можуть передаватися лише до законних військових формувань. Це означає, що передати таку зброю, скажімо, добровольчим батальйонам – можна, а приватній фірмі – ні. Разом з тим в країні діє підзаконний акт – затверджений Постановою Кабміну Порядок реалізації військового майна, – який зазначає, що продаж озброєнь «на внутрішньому ринку здійснюється на конкурентних засадах». Уповноважені Міноборони підприємства керуються у роботі цією постановою і не зважають на статті Закону, якому вона суперечить.

Гендиректор «УкрОборонПрому» Романов зазначив, що військове майно, визнане надлишковим або таким, що не використовується українською армією, уповноважені державні підприємства, як-то «Укрінмаш», повинні реалізовувати на експорт.

«Є кілька уповноважених компаній, які мають ліцензію, які мають право ці надлишки продати за кордон. В середині країни це не повинно продаватися. Оці компанії, уповноважені, вони повинні їх продати за кордон… Насправді цим займаються правоохоронні органи, ті, які й дадуть відповідь, законно це чи незаконно. Якщо хтось порушував закон, він буде сидіти в тюрмі», – пообіцяв гендиректор «УкрОборонПрому».

с днюхой