В Україні започаткована Національна премія журналістських розслідувань та спеціальних репортажів
06.11.2014   //  

“Українська правда” та Kyiv Post, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні та датської мережі журналістів-розслідувачів SCOOP, оголошують про заснування Національної щорічної Премії у жанрі журналістських розслідувань та спеціальних репортажів.

Премію створено на базі Конкурсу для молодих журналістів-розслідувачів, який з 2012 спільно проводився “Українською Правдою” та Посольством США в Україні та Премії за найкраще розслідування року, яку вперше було вручено 6 червня 2014 року в рамках “Межигір‘яФесту”.

Цього року нагороди вручатимуться у трьох категоріях:

1) Професійне розслідування. Конкурс для журналістів усіх вікових категорій для текстових та відео робіт. Конкурсанти самі визначають тему розслідування.

2) Найкращий спецрепортаж. Нагорода імені Георгія Гонгадзе. Вік конкурсантів не обмежений. Цього року організатори прийняли рішення, що конкурс в цій категорії буде цілком присвячений жанру «військовий репортаж».

3) Конкурс молодих журналістів-розслідувачів. В цій категорії приймаються роботи від розслідувачів віком від 18 до 26 років, від студентів журналістики та інших, зацікавлених у журналістській кар’єрі.

В категорії спецрепортажів та конкурсі для молодих журналістів текстові та відео роботи оцінюються окремо.

Журналіст за бажанням може подати лише по одній роботі на кожну конкурсну категорію. Переможці та призери будуть оголошені на спеціальному заході, про дату якого буде оголошено окремо.

Конкурсні роботи мають подаватися через вебсайт http://konkurs.pravda.com.ua/. Відкриття сайту для подання робіт заплановано на 15 січня. Про остаточну дату буде повідомлено у додатковому оголошенні.

Текстові роботи повинні бути не більшими 2,000 слів (приблизно 13,000 знаків). Відео роботи мають бути не довшими за 15 хвилин.

Оцінить роботи журі конкурсу, до якого увійдуть відомі українські та іноземні журналісти, редактори, викладачі та медіа-експерти. У першу чергу оцінюватиметься якість написання матеріалу та відео презентації, новинна вартісність, суспільна важливість, документальна підкріпленість та рівень розслідувальницьких умінь.

Переможцями можуть бути визнані лише ті роботи, які відповідатимуть критеріям, необхідним для опублікування, у тому числі з погляду відповідності фактам і здатності підтвердити висунуті твердження та висновки. Уся робота з адміністрування нагороди здійснюється організаторами виключно на громадських засадах.