Зайвий мільярд для Юрушева
31.10.2014   //  

pigСтало відомо скільки становить переплата «Укрзалізниці» по вагонному контракту з «Прем’єр лізингом».

Краще пізно, ніж ніколи. Тільки зазирнувши у прірву, в «Укрзалізниці» хоч частково почали відмовлятись від хитромудрих схем.

Днями «Укрзалізниця» повідомила про виготовлення партії з 76 вантажних напіввагонів на власному підприємстві «Укрспецвагон» по ціні 449 тис. грн. за штуку, в той час як середня ринкова вартість нового піввагону за даними самої залізниці становить 555,6 тис.грн. без ПДВ.

Також начальник департаменту вагонного господарства Укрзалізниці Олексій Ткачик повідомив, звідки залізниця взяла гроші: зменшено договірні ціни на закупівлю матеріалів та запасних частин до рівня 2013 року на 15%, економія витрат на залізницях та підприємствах залізничного транспорту, відмова від підрядних фірм з охорони підприємств та ін.

Ми цілком свідомі того, що в «Укрзалізниці» залишилась ще тисяча і одна лазівка, через яку з держпідприємства і досі викачують величезні кошти. Однак не можемо не відмітити – невеличка «усушка/утруска» дала економію 34 млн грн., за які і замовили цілий ешелон.

Вартість напіввагонів від державного виробника ще більше вражає, якщо її порівняти з ціною напіввагонів, які «Укрзалізниця» замовила у 2012 році у фірми «Прем’єр лізинг» по 1,02 млн грн. Ціна від «Укрспецвагону» є вдвічі меншою!

У ту ціну було зашито вартість лізингових послуг (це такий різновид кредиту) і безпосередню вартість вагонів від виробника. Як вдалось з’ясувати «Нашим Грошам», цим виробником є ПАТ «Дизельний завод» (Кривий Ріг) Леоніда Юрушева, а заводська ціна становила 700 тис грн. Нагадаємо, мова йде про 2012 рік, коли долар коштував 8 гривень, а не 14 як зараз. Однак ціна дворічної давнини від приватного заводу є у півтора рази більшою, ніж нинішня ціна від державного виробника.

Тобто перевитрати «Укрзалізниці» від такого партнерства лише по ціні виробництва п’яти тисяч напіввагонів можуть становити (700 000 грн. – 449 000 грн. ) х 5 000 шт.= 1 255 000 000 грн. з загальної суми контрактів з «Прем’єр лізингом» 5,1 млрд грн.

Ми умисне кажемо «можуть становити», оскільки не володіємо інформацією про те, скільки грошей залізничники вже перерахували за цими контрактами.

Для більш повного розуміння ситуації нагадаємо хронологію подій.

У серпні 2012 року ДП «Дарницький вагоноремонтний завод» і ДП «Український державний центр по експлуатації спеціалізованих вагонів» (Укрспецвагон) за результатами тендерів укладають угоди з ТОВ «Прем’єр лізинг» на постачання 5 тисяч напіввагонів по лізинговій схемі на 2,04 млрд грн. та 3,06 млрд грн. відповідно.

Вартість одного на піввагону для залізничників становить 1,02 млн грн. лізинговий процент 9,5% на сім років, ціна від виробника – 700 тис грн.

ТОВ «Прем’єр-лізинг» в 2011 р. було зареєстроване на жителя села Білокуракине Луганської області Анатолія Пономаренка, а потім на киянина Андрія Чернікова. У 2009 році він очолював компанію «Укррослізинг», коли вона намагалась продати Київському метрополітену вагони на суму 1,39 млрд грн. За даними ГоловКРУ, вартість вагонів було завищено на 55% (більше про зв’язки Чернікова з угрупуванням Юри Єнакіївського та Віктором Януковичем у статті «Маловідомий» лізинг росіян і януковичів»).

ПАТ «Дизельний завод» контролює екс-власник банку «Форум» донеччанин Леонід Юрушев. Саме він збудував готель «Інтерконтитенталь» у Києві, який останніми роками слугував штаб-квартирою для Партії регіонів під час виборів, і саме у цей готель ДУСя заганяла гостей президента Віктора Януковича.

У 2014 році Янукович втік з України, а з «Укрзалізниці» пішли донецькі кадри. Але сподівання громадськості на те, що лізингову «прокладку» викинуть з усіх схем, виявились марними. У квітні Черніков повідомив, що обсяги поставок колійної техніки і піввагонів «Укрзалізниці», визначені в договорах, підписаних з компанією «Прем’єр Лізинг» в 2012-2013 роках, не змінювалися, а сама компанія продовжує співпрацю з залізницею. По ходу між «Прем’єр лізингом» і «Дизельним заводом» виникають тертя через гроші, які зараз вирішуються у суді.

Разом з тим, саме після Майдану Юрушев різко збільшив вплив на «Укрзалізницю». Першим заступником директора УЗ призначено Максима Бланка, який раніше очолював кілька фірм з групи Юрушева («Унібудінвест», «КУА «Форум» та інш) та входив до наглядової ради «Дизельного заводу». Бланк в одному інтерв’ю підтвердив, що угоди залізниці з «Прем’єр лізингом» знаходяться на перегляді, однак відразу заявив, що співпраця з цією фірмою (а відтак і з її постачальником «Дизельним заводом») буде продовжена.

Також додамо, що після призначення Бланка «Дніпропетровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів» Юрушева за три місяці виграв тендери в системі «Укрзалізниці» на 464,60 млн грн. За попередні п’ять років тендерні здобутки цього заводу становили 461,83 млн грн.

Державний «Укрспецвагон» у липні очолив Андрій Анофрієв, який у 2011-2012 роках працював у «Дизельному заводі» Юрушева.

Звісно, за нинішніх турбулентних часів не все безхмарно навіть у Юрушева, відомого своїм спонсоруванням «Фронту змін» Арсенія Яценюка.

У жовтні СБУ провело обшуки в «Укрзалізниці» і квартирі Бланка, у якого знайшли півмільйона доларів та дві дорожні сумки, набиті гривнями. За наявними даними, цей скандал виник через розборки у між гендиректором УЗ Борисом Остапюком (ось як тендерила на УЗ його екс-дружина та інші оборудки), до команди якого ситуативно входить Бланк, та директором Південно-Західної залізниці Олексієм Кривопішиним (ось про цього кадра). Однак це вже інша історія, до якої ми обов’язково повернемось.

Ми ж поки що зафіксуємо такий факт – юрушевські напіввагони коштують «Укрзалізниці» на 1,3 млрд грн. дорожче від тих, які може робити завод, що належить самій залізниці.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»