За отруєння дошкільнят керівникам освіти Мелітополя начистили лиця маргарином (відео)
27.10.2014   //  

маргарин

Мешканці Мелітополя висловили своє обурення неякісним харчуванням дошкільнят і нереагуванням місцевих чиновників на запити змінити ситуацію. Це вилилось у насильне «годування» магарином, яким кормлять дітей замість масла, начальника управління освіти Мелітопольської міськради (Запорізька область) Ігоря Єлісєєва. Про це свідчить відео, опубліковане на Youtube 24 жовтня користувачем Михайло Кумок.

У робочий кабінет до Єлисєєва прийшли громадські активісти і батьки дітей, які торік отруїлися у дитсадку. Вони навели чиновнику дані лабораторного дослідження, яке свідчить про те, що зразки масла, яке взяли в одному з дитсадків Мелітополя, взагалі не містить молочних жирів, тобто це маргарин. І є ймовірність, що саме цей неякісний продукт став причиною отруєння дітей.

Активісти зауважили, що звернулися до Єлісєєва місяць тому з проханням надати роз’яснення і усунути порушення, пов’язані з неякісним харчуванням дітей, однак досі не отримали жодної відповіді.

У відповідь чиновник заявив, що «ми зараз опечатали все масло» і «дані у прокуратурі».

У цей момент до кабінету увійшли невідомі особи у балаклавах, які заставили Єлісєєва спробувати маргарин, яким він, за їхніми словами, годує дітей. Єлісєєв пообіцяв, що поскаржиться на дії невідомих в міліцію.

Jeliseev Jeliseev2

Нагадаємо, у березні 2013 року прокуратура встановила, що дітям у мелітопольських дитсадках давали маргарин замість масла. Також прокуратура вказала на порушення щодо санітарних умов при доставці товару.

Цю продукцію дошкільнятам постачала ФОП Замніус Тетяна Жоржівна. У січні минулого року вона виграла тендер Управління освіти Мелітопольської міськради на поставку дитсадкам до кінця року 18,5 т вершкового масла жирністю 72,5% без рослинних добавок на суму 590 тис грн., тобто за ціною 31,90 грн/кг. Хоча за даними Мінекономрозвитку, середня ціна вершкового масла 72-73% жирності у період підписання договору в області становила 52,56 грн/кг.

Прокуратура подала в суд з вимогою розірвати вказану угоду, однак у задоволенні позову суд у липні минулого року відмовив. Він встановив, що підпис підприємиці у договорі з управлінням освіти підроблений. Його поставив її родич, а не вона сама. Оскільки договір, фактично, не був укладений з підприємицею, то суд і не може визнати його недійсним. А неналежна якість продукту, постачання якого фактично здійснювалася до дошкільних закладів, повинна досліджуватися в межах кримінального провадження, вказав суд.

У серпні минулого року Єлісєєв заперечував, що поки тривав судовий розгляд справи, то діти у дитсадках продожували їсти маргарин. «Цього продукту не могло бути у дитсадках ні теоретично, ні практично. Ні, однозначно», – заявив тоді чиновник.

Ігор Єлісєєв очолив управління освіти Мелітопольської міськради наприкінці літа 2013 року. До нього, починаючи з 2002 року управлінням керував Микола Карандаш, який у 1998-2002 роках був мером Мелітополя. Пауза на цій посаді у Карандаша виникла у 2007-2009 році, коли він відстоював своє право на посаду в суді. Протягом цього періоду міським управління освіти керував Єлісєєв.

Після скандальної закупівлі у січні 2013 року, наступні закупівлі вершкового масла мелітопольське управління освіти вже під керівництвом Єлісєєва провело у жовтні 2013 року та у березні 2014 року, коли було закуплено відповідно 9 т масла на суму 495 тис грн. (54,95 грн/кг) і 18,5 т на суму 1,05 млн грн. (56,50 грн/кг). Обидва тендери виграв ФОП Коротких Володимир Сергійович.

Останнє повідомлення про отруєння сімох дітей у дитсадку у Мелітополі з’явилося 15 жовтня цього року. У той же день Єлісєєв припустив, що це не харчове отруєння, а ротавірус. А лікарі СЕС через кілька днів встановили, що у дітей харчова токсикоінфекція.

Люди у масках у дворі мелітопольського управління освіти також змусили спробувати маргарин заступника Єлісєєва – Ігоря Судакова.  Від осіб у балаклавах він втік на своєму автомобілі «Ауді».