Мільярди Голиці&Ко
17.10.2014   //  

domКомунальний «Житлоінвестбуд» розтендерив понад мільярд на користь фірм, близьких до свого ж керівника, екс-директора «Київміськбуду» та його «ударного» зятя-забудовника.

Днями в КМДА відбулася чергова неоднозначна кадрова ротація. Очільником Департаменту будівництва та житлового забезпечення призначили Олександра Спасибка, багаторічного керівника будівельних фірм з групи Леоніда Юрушева – VIP-забудовника з ухилом в готелі й бізнес-центри. З урахуванням того, що першим заступником мера з липня-місяця трудиться Ігор Ніконов, найбільш відомий як власник будівельної крупи «К.А.Н», це свідчить про одне – у столиці повністю змінюється розклад сил на будівельному майданчику.

Як будуть поводити себе нові розпорядники бюджетних коштів подивимось згодом, оскільки зараз просто нема на що дивитись: через війну в Україні заборонені видатки на капітальне будівництво. Однак зараз ми можемо оцінити, що відбувалось на ринку комунального будівництва Києва, який останніми роками контролювала група Михайла Голиці. Він 14 років очолював те саме Управління будівництва КМДА, де тепер правитиме людина Юрушева. Окрім того Голиця – багаторічний депутат Київради, екс-директор «Київміськбуду», а нині ще й кандидат в народі депутати, проти якого популярний «Блок Петра Порошенка» чомусь не висунув свого кандидата у окрузі №208 (Чернігівська обл., Бахмач).

Робимо ми це з двох причин. По-перше, це історія вартістю в мільярд. По-друге, ротація – ротацією, але ж і «не поспішайте хоронити». Але про все по порядку.

Трійця

Є в столиці таке комунальне підприємство «Житлоінвестбуд-УКБ». Якщо коротко, то створене воно для роздачі підрядів на зведення будинків, дитсадків, паркінгів і т.д.

Це підприємство незмінно від його створення на початку 2000-х очолює В’ячеслав Непоп. Він є бізнес-партнером дружини Голиці Валентини по ТОВ «Управління капітального будівництва «УКБ» і обслуговуючому кооперативу «Лісове озеро».

До тріумвірату також входить депутат Київради від “УДАРу” Микола Негрич, бізнес-партнер Голиці по будівельній фірмі «Геос Девелопмент». Негрич окрім того одружений на дочці Голиці, яка також входить у вищезгаданий кооператив «Лісове озеро» разом з Непопом.

трійця2-01

З моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 р. комунальний «Житлоінвестбуд» опублікував свої тендери на 3,047 млрд грн.

Третина цих коштів – 1,018 млрд грн. – була освоєна двома пов’язаними фірмами: ТОВ «КЖБК» такого собі Віктора Пузійчука і її дочірнім ТОВ «Азур Груп». Також КЖБК відзначилось і на тендерах комунального «Київміськбуду», отримавши підряди на 66 млн грн., а «Азур» отримав 390 млн грн. від СБУ на будівництво житла для правоохоронців.

Таким чином на пару ці дві фірми взяли з тендерів майже півтора мільярди. Чому компаніям так фартило на тендерах? Можливо, розгадка криється у тому, що Пузійчук зовсім не чужий групі Голиці. Про це красномовно свідчать історії ще двох будівельних фірм.

Фундаментальні зв’язки

У Віктора Пузійчука є син – Віталій Пузійчук. Наразі він є співвласником фірми ПАТ «Фундамент» (23%). У далекому 2008 р. цю фірму, як повідомляла «Ділова Столиця», нібито намагалися «недружньо поглинути» і з метою захисту від цього правління та колектив підприємства продали 90% акцій дружнім інвесторам, а наглядову раду тоді ж очолив сам В’ячеслав Непоп. Через рік та ж «Ділова столиця» вже повідомляла, що серед інвесторів, які викупили основну частку «Фундаменту», був безпосередній шеф Непопа – Михайло Голиця, на той момент керівник Управління будівництва КМДА, якому підпорядковується «Житлоінвест».

Ми прошурхотіли усі наявні на SMIDA дані про власників і посадових осіб «Фундаменту», і з’ясували: щонайменше останні чотири роки партнерами Пузійчука-молодшого в цій фірмі є ціла низка людей, справді безпосередньо пов’язаних із «Житлоінвестбудом», Непопом і Голицею.

фундамент-01

Наприклад, власницею 23% акцій «Фундаменту» є Анжеліка Ковальова, начальник відділу адміністративно-кадрової роботи «Житлоінвестбуду».

Ще один пакет в 23% акцій «Фундаменту» аж до весни цього року мала людина на ім’я Віктор Шустер,бізнес-партнер по будівельній компанії «Київбудмонтаж» Миколи Негрича – того самого, котрий зять Голиці.

Є кілька цікавих осіб і в Наглядовій раді «Фундаменту». По-перше, її очолює Віктор Білич, попередня посада перед призначенням у 2012 р. – радник директора «Житлоінвестбуд-УКБ». По-друге, у 2011 р. в ревізійній комісії «Фундаменту» працювала Алла Окольнич, яка водночас була заступником Непопа у «Житлоінвесті». Попереднє ж місце роботи – бухгалтер «Київміськбуду», до якого ми дійдемо трохи далі.

Цікаво, що сам «Фундамент» тендерів за останні шість років не вигравав. Однак осторонь він теж не стояв. Пам’ятаєте скандальну історію з ремонтом музею Шевченка у Києві? Тендер на 30 млн грн. проводили у вигляді відкритих торгів, підряд у листопаді дістався фірмі «Інбуд». От тільки за старою-доброю традицією «Інбуд» ще офіційно не обрали переможцем, а в новинах уже показували, як на об’єкті повним ходом іде ремонт. Виявилося, що на початку літа музей вирішив розпочати підготовчі роботи й допустив до них дві фірми – ними були «Інбуд» і «Фундамент». Вони ж потім стали і єдиними конкурентами на вже офіційному тендері. Цікавий нюанс у цій історії: тендер на ремонт музею проводив не сам музей, за рішенням КМДА замовником був призначений не хто інший, як «Житлоінвестбуд» Непопа.

Але повернемося до Пузійчуків і їхніх зв’язків із сильними світу цього. У другій історії мова піде про не надто приємну історію з «відгризанням» у «Київміськбуду» його Домобудівельного комбінату №3.

Особистий “домострой”

У 2010 році, коли Голиця очолив «Київміськбуд», ДБК-3 на 56% належав цьому комунальному холдингу. А у 2012 році, коли Голиця звільнився з «Київміськбуду», комунальникам належало вже тільки 30% домобудівельного комбінату.

За даними судового реєстру, новим акціонером стала кіпрська фірма «Roycap Trading Limited». А у керівні органи «ДБК-3» зразу ж увійшли представники Пузійчуків:

  • Член наглядової ради Віктор Власенко – директор новоствореного клона КЖБК – ТОВ «БГ «КЖБК»,
  • Член наглядової ради Микола Дойчев, чий син Євген Дойчев є директором ПАТ «Субпідряд», що на 78% належить Віталію Пузійчуку,
  • Член наглядової ради Вадим Чумаченко – директор «Roycap», котрий у 2011-2012 р.р. очолював усе той же «Субпідряд».
  • Голова ревізійної комісії Віра Барболіна – екс-головбух «БГ «КЖБК»,
  • Член ревкому Валерій Гулий – в минулому головний інженер і замдиректора материнської «КЖБК»;
  • Член ревкому Віталій Сулімов – екс-головбух материнської «КЖБК».

Коротше кажучи, обклали комбінат тоді з усіх боків. При цьому на каденцію Голиці припало не тільки описане підгризання ДБК групою Пузійчуків. У цей же час КЖБК Пузійчука-старшого вигравав тендери «Київміськбуду» Голиці на 66 мільйонів.

ДБК-3-01

В історії з «Київміськбудом» є ще один цікавий збіг. Серед співробітників холдингу на офіційному сайті неодноразово згадується такий собі Михайло Пузійчук, начальник планово-економічного відділу Департаменту фінансів та економіки. Нам вдалося знайти тільки одну людину з таким іменем, киянина Михайла Петровича Пузійчука. Він походить з села Рубежівка Житомирської області. Там же народився і наш власник КЖБК – Віктор Пузійчук. Не беремося стверджувати наявність між двома Пузійчуками родинних зв’язків, зазначимо лише той факт, що населення Рубежівки – 89 осіб.

Ми не маємо жодної уяви, скільки з тендерних 1,5 мільярдів гривень КЖБК і «Азуру» пішло на будівництво, а скільки стало прибутками. Але маємо наостанок милий факт, який нагадує – прощатися з пригодами героїв цієї оповідки на столичному будмайданчику ще рано.

Минулого тижня на порядку денному Київради з’явився пункт про передачу ділянки 0,3 га на вул. Драгоманова на Позняках в оренду на 10 років такому собі ТОВ «Офісний Центр «Позняки» під будівництво й експлуатацію адмінбудівлі (проект рішення). Власником і директором вказаної компанії є той самий Віталій Пузійчук.

Голосувати цю ділянку мали в четвер, 9 жовтня. Зробити це міськрада не встигла суто фізично – поки регламент повирішують, поки поб’ються, там і ніч надворі. Але поскільки цей пункт все одно з’явиться на порядку денному наступного засідання, ми таки навідалися на ту ділянку на Драгоманова.

З-за паркану вдалося побачити частково залитий фундамент і побиту арматуру. Будувати бізнес-центр тут насправді почали ще в 2010 р., саме так зазначено на інформаційному щиті. А ще на ньому написано, що забудовник – КЖБК, а замовник – Дарницька районна адміністрація в особі КП «Позняки-Інвест». І це при тому, що подібного тендеру ми не знайшли у «Віснику держзакупівель».

Хтось може сказати, що ми розгрібаємо старі завали. Так воно і є. Але якщо правоохоронці й люстратори сьогодні не розгребуть ці старі завали – завтра на них зверху й по боках накучугурять ще більше. Землю під нову купку, принаймні, вже приготували.

Леся Іванова, «Наші Гроші»