Нацбанк та податковці зберігають «касову схему» Арбузова-Клименка ціною 80 мільйонів
08.10.2014   //  

В Україні продовжує діяти схема, яка приносить двом компаніям з орбіти «Сім’ї» щонайменше 80 млн. грн. щорічно, повідомляють. Про це йдеться у сюжеті телепрограми «Наші Гроші».

Дві приватні фірми – «УкрКарт» та «Інтерплат» – отримують гроші за послуги зі збору та передачі даних від касових апаратів у магазинах до Державної фіскальної служби. Вони щодня збирають близько 1 грн з кожного із 221 тисячі апаратів України.

Гроші за послуги з транспортування даних податківцям вимиваються і з приватного бізнесу, і з держпідприємств. Зокрема, ДП «Укрпошта» має один з найбільших парків касових апаратів – 19 тис. одиниць. «За кожен касовий апарат ми зобов’язані платити 35 грн. за еквайринг на місяць», – констатує Роман Стасів, перший заступник гендиректора ДП «Укрпошта».

Які саме функції виконують інформаційні еквайри учасники ринку пояснити не можуть. Виробники та власники касової техніки запевняють, що для передачі звітності з касових апаратів до податкової посередники не потрібні. З технічної точки зору для цього потрібно в модемі касового апарату прописати IP-адресу серверу Державної фіскальної служби замість IP-адреси серверу інформаційного еквайра.

«Я це розглядаю як додаткове беззмістовне навантаження, – вважає Євген Рябченко, ІТ-директор «Рітейл Груп». – Так, можна було напряму передавати інформацію на сервер податкової, без інформаційного еквайра. Однозначно можна».

Ці фірми отримали монополію під час так званої «касової реформи», яку провели «младореформатори» Януковича – голова НБУ Сергій Арбузов, голова Міндоходів Олександр Клименко та голова Мінфіну Юрій Колобов.

Неофіційно «Інтерплат» зараховують до сфери впливу колишніх очільників податкового відомства. Крім того, Іллю Сєрікова пов’язують з екс-регіоналом Віталієм Хомутинніком. «УкрКарт» зараховують до квоти екс-керівників НБУ.

Нинішні власники обох компаній приховані в офшорах. Керують двома обраними компаніями донецькі директори. Так, з 2012 року «Інтерплатом» управляє виходець з Макіївки Володимир Ломачинський. «УкрКартом» керує донеччанин Олександр Пранов. Його мати Валентина Пранова раніше працювала в Управлінні Національного банку в Донецькій області.

Кабмін Яценюка не вніс і поки що не планує вносити жодних змін у законодавство, яке регулює роботу двох обраних фірм.

Нацбанк також вважає успішною систему зберігання і збору даних касових апаратів.

«Інформаційні еквайри взяли на себе значний обсяг консультаційно-роз’яснювальної роботи серед центрів сервісного обслуговування РРО. Служби підтримки клієнтів інформаційних еквайрів забезпечують вирішення всіх питань, які виникають у спеціалістів центрів сервісного обслуговування РРО в режимі 24/7 без вихідних та святкових днів, при необхідності залучають до їх вирішення спеціалістів Національного банку України та Державної фіскальної служби. Інформаційні еквайри є необхідними учасниками системи зберігання і збору даних реєстраторів розрахункових операцій, оскільки виконують функції, які необхідні для функціонування системи, але не властиві органам державної влади», – зазначили в НБУ.

У Державні фіскальній службі, у свою чергу, зазначили, що не володіють інформацією щодо зв’язків фірм-еквайрів та колишніх керівників зазначених органів влади.

Як з’ясували «Наші гроші», відмовлятися від посередників у НБУ та ДФС не планують. Натомість нацбанк вирішив відкрити ринок для інших компаній. Незабаром статус інформаційного еквайра готуються отримати ще вісім фірм.