Лондонський «гуртожиток» для Roshen і Януковича
07.10.2014   //  

businessУ пошуках власника «яхти Арбузова» ми знайшли у Лондоні офіс, в якому уживаються контори «найкращих» людей України.

Адреса Лондон, Бедфорд стріт, 43, оф. 11. нас зацікавила як місце реєстрації власника яхти «First Wave».

У вересні прокуратура відпустила цю яхту, затриману після втечі з України Віктора Януковича та членів його клану. Деякі ЗМІ повідомили, що ця яхта належить екс-главі Нацбанку Сергію Арбузову через компанію «Fineberg Limited».

У пошуках підтвердження причетності Арбузова до яхти ми виявили статтю у швейцарській газеті LeMatin, датовану березнем цього року. У матеріалі про любов Віктора Януковича до розкішних годинників і яхт автор вказує, що «FinebergLimited діє в інтересах клану Януковича» і її засновником є офшор «Vewir SA» з Вануату.

Намагаючись зрозуміти, в інтересах кого саме з «клану Януковича» могла би діяти ця фірма, ми зіткнулися з проблемою: офіс 11 на вулиці Бедфорд – це адреса масової реєстрації. А власник з Вануату – це такий самий глухий кут, як і власники з Белізу чи Тортоли. Тому залишаємо без конкретної відповіді питання, чи саме Арбузов є власником яхти.

Між тим вивчення понад 520 компаній, прописаних за вказаною адресою, подарувало деякі цікаві спостереження. Разом із фірмами, корені яких відходять до Росії, Білорусі і Казахстану, тут зареєстровані компанії, причетні до відомих українських політиків, чиновників та бізнесменів.

Наприклад, дружини екс-голови Державного управління справами Андрія Кравця Марини Пелих, екс-нардепа від Партії регіонів Едуарда Прутніка, якого називають «хрещеником Віктора Януковича», дружини екс-депутата Київради Валерія Міронова, очільника «Укроборонекспорту» Володимира Казадоя, екс-«газпромівця» Богдана Будзуляка, рейдери TVi та інших.

Тож насолоджуйтесь паноптикумом разом з нами. Ось компанії, зареєстровані в офісі 11 на вул. Бедфорд, 43 у Лондоні:

«Roshen UK Limited». Стверджувати, що ця компанія, яка повторює назву солодкого бренду президента Порошенка, йому і належить, ми не можемо. Констатуємо лише, що вона заснована у вересні 2013 року жінкою на ім’я Ебігейл Калопонг (Abigail Kalopong) з Вануату. Вона ж є директором «Roshen UK Limited», а також ще понад 80 інших компаній, у тому числі «Fineberg Limited», власниці яхти «First Wave».

«Hansford Impex LLP» («Хенсфорд Імпекс ЛЛП»)є засновникомТОВ «Хенсфорд-Україна» і ТОВ «Віас Груп» з групи Януковича.

ТОВ «Хенсфорд-Україна» торік отримало дозвіл будувати торговий центр на Поштовій площі у Києві. У свою чергу ТОВ «Віас Груп» зареєстроване у Броварах на вул. Кірова, 90, кв. 16. За цією адресою досі зареєстроване ТОВ «Дом Лесника», а також раніше тут були прописані вже ліквідоване ТОВ «СПС-Груп» і ТОВ «Енерго Сім». Всі три фірми пов’язані з оточенням Віктора Януковича.

Зокрема, через «СПС-груп» (цю фірму ще називали «Син-Папа-Син») родина Януковича контролювала фінансові потоки на «Укрзалізниці» та облаштовувала «Межигір’я». Наприклад, постачала двері з ливанського кедру за $64 тис.

На ТОВ «Дом Лесника» була оформлена мисливська резиденція екс-президента в Сухолуччі. А ТОВ «Енерго Сім» належить  Марині Пелих, дружині голови януковичевської ДУСі Андрія Кравця.

Сама компанія «Hansford Impex LLP» торік купила приміщення по вулиці Круглоуніверситетська, 10 у Києві.

«Westerton Commerce LLP» є співзасновником ТОВ «Київ-Арт» разом з Мариною Пелих, вважається ключовою фірмою у бізнесі дружини екс-голови ДУСі. За останні роки ця фірма отримала у власність і оренду низку приміщень та ділянок у Києві, зокрема басейн «Водник» на Подолі.

«Dalberg IntegroLLP» є засновником ТОВ «Інформзахист». Лондонська фірма витіснила зі складу засновників раніше засвічених власників знову ж таки з оточення Януковича.

Раніше у складі засновників «Інформзахисту» були кіпрська компанія «Гестіон Інвестменс Лімітед», а також екс-голова Державної екологічної інспекції України Рінат Іванков (призначений у березні 2010 року) та донеччанин Володимир Яворський. Останній є директором ТОВ «Європромінвест», засновником якого є вже згадана «Гестіон Інвестменс Лімітед», що належить кіпрській фірмі «Uvercon investments limited» Едуарда Прутніка.

У серпні 2007 року ТОВ «Інформзахист» уклало з ДП «Український художньо-спортивний ансамбль «Балет на льоду» інвестиційний договір, за яким отримало право на реконструкцію будівлі на вул. Еспланадна, 17 (біля ТЦ «Гуллівер») під готель. Зауважимо, що «Інформзахист» у якості генпідрядника у листопаді 2010 року найняв ТОВ «БК «Укрбудінвест», де директором у 2004-2006 роках був Андрій Кравець.

Нинішнім директором «Укрбудінвесту» є ЄвгенВіканов, нинішній депутат Броварської міськради від Партії регіонів, а також бізнес-партнер дружини Кравця. А основним власником «Укрбудінвесту» є ПАТ «Укрінпро», що на 98% належить директору Максиму Федотову і на 2% – ПрАТ «Компанiя з управлiння активами «Альтера Ессет Менеджмент». Донеччанин Максим Федотов раніше був співзасновником та директором чималої кількості фірм, пов’язаних з бізнес-імперією Олександра Януковича, зокрема, ДРФЦ. В декількох з цих фірм, до речі, співзасновником встигла побувати і вищезгадана «Альтера».

«Invest Info One», «Invest Rating Two» та «Credit Investbanque PLC» – ці компанії пов’язані зі скандалом навколо зміни власника телеканалу ТВі у 2013 році.

24 травня минулого року власником фірми «Медіа Інфо», яка володіла «Телерадіокомпанією «Телерадіосвіт» (телеканал ТВі), стала британська компанія «Balmore Invest Ltd». За день до цього власниками Balmore Invest стали п’ять лондонських компаній, зокрема, «Invest Info One» і «Invest Rating Two».

У подальшому фірма «Медіа Інфо» продала ТОВ «Телерадіосвіт» факторинговій компанії «Фінанс Груп», засновником якої є британська «Credit Investbanque PLC» (вже ліквідована).

Варто зауважити, що перший засновник компанії «Фінанс Груп» Богдан Данкевич був також засновником ТОВ «Юридична фірма «Стайлінг». Тепер співзасновником цієї фірми є партнер Данкевича – Дмитро Нікіфоров, який був директором фонду «Домінанта» у 2009 році, коли основним акціонером фонду стало ТОВ «Танталіт», на яке було зареєстровано «Межигір’я». Також на обслуговуванні юркомпанії «Стайлінг» була фірма «Прем’єр лізинг», яка за роки президентства Януковича отримала держзамовлень на понад 27 млрд грн.

Крім того, один із засновників компанії «Фінанс Груп» – новозеландська фірма «Apple Finanсe Limited» була співзасновником близьких до екс-президента фондів «Стандарт Капітал» і «Стандарт Преміум».

«Mironova International Art GroupLLP» є засновником ТОВ «Галерея Тетяни Міронової».

Тетяна Міронова є дружиною екс-радника голови правління «Ощадбанку», екс-депутата Київради, екс-заступника голови КМДА Валерія Міронова.

Цікавий факт: Валерій Міронов є одним із засновників столичного обслуговуючого кооперативу «Золоті ворота», який з лютого 2013 року ліквідується. Разом із Міроновим до складу засновників цього кооперативу входять: гендиректор ПАТ «Золоті ворота» Сергій Самусєв, екс-віце-президент «Золотих воріт» Сергій Мольков, екс-заступник голови КМДА, екс-перший віце-прем’єр Анатолій Голубченко, член наглядової ради «Міжнародного інвестиційного банку» (володіє 5% банку), новий директор Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін (був керівником банку «Мрія» за часів коли він належав Петру Порошенку), а також колишні бізнес-партнери Порошенка президент корпорації «Богдан» Олег Свинарчук та співвласник ТОВ «Укравтозапчастина» екс-нардеп Олег Зімін. Ліквідатором кооперативу є Самусєв. Раніше він був радником Віктора Медведчука, коли той займав посаду першого заступника голови Верховної Ради в 2000-2001 роках.

«Fortson Construction Ltd.» є засновником ТОВ «Альфадорбуд» з будівельної корпорації «Золоті ворота».

На «Fortson Construction Ltd.», яка була створена наприкінці січня цього року, перереєстровані 100% крупного державного підрядника з будівництва доріг часів Януковича – ТОВ «Альфадорбуд». Останнє є основним власником ще двох крупних будівельних держпідрядників – ПАТ «Південьзахідшляхбуд» і ПАТ «Будівельне управління №813».

Донедавна засновником «Альфадорбуду» був віце-президент корпорації «Золоті ворота» Віктор Ящук. Разом зі зміною власника змінилася і прописка фірми: тепер «Альфадорбуд» зареєстрований не у Києві, а у Севастополі в окупованому Криму.

За даними ЗМІ, зміна засновників пов’язана із заборгованістю фірм з групи «Альфадорбуду» перед «Ощадбанком» на 409 млн грн. за кредитами.

Раніше корпорації «Золоті ворота» вже вдалося уникнути розрахунку по кредитах перед іншим банком, розпочавши процедуру банкрутства і вивівши основні активи в «Альфадорбуд».

«Альфадорбуд» має спільний телефон із вищевказаним кооперативом «Золоті ворота» (4920733).

«Favbet Invest LLP» причетна до діяльності букмекерської мережі «Фавбет».

За даними ЗМІ, на вказану лондонську компанію був оформлений сайт favbet.com. Зараз він вже не працює. Контора «переїхала» на новий домен.

Власниками великої мережі букмекерських контор «Фавбет» (раніше це була мережа «Фаворит») є родина Матюх. Власником ТМ Favbet, зокрема, є Андрій Матюха. Разом зі своїми родичами Сергієм та Дар’єю Матюхами вони є також є співвласниками ресторанного бізнесу.

«Enright Investments Limited» і «Lancroft Projects Limited» були акціонерами «Запорізького автомобілебудівного заводу» нардепа Таріела Васадзе.

«Enright Investments Limited» була акціонером «ЗАЗу» у 2009 році, а «Lancroft Projects Limited» – протягом 2007-2009 років. Варто зауважити, що ці компанії перейшли на Бедфорд стріт у 2011 році, а до того вони були зареєстровані у Лондоні за іншою адресою.

«Milimex Trade Co. Limited» є засновником ТОВ «Українська авіаційна компанія «Велес».

«Milimex Trade Co. Limited» має основну частку у компанії «Велес». Разом з тим до складу засновників цієї фірми входить, зокрема, очільник Держпідприємства «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «Укроборонекспорт» Володимир Казадой, який також заробляє на ремонті зброї і інколи не розплачується з підрядниками.

На сайті фірми «Велес» вказано, що вона тісно співпрацює з держкомпанією «Укрспецекспорт», її дочірньої компанією «Укрінмаш» в галузі створення і просування на світовий ринок безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

«Eurotransgaz CorporationLLP» пов’язана з колишнім менеджером «Газпрому» Богданом Будзуляком.

За даними «Новой газеты», у 2011 году ТОВ «Іскра-Турбогаз» – один з найбільших виробників і постачальників газоперекачувального обладнання для «Газпрому» – перерахувала компанії «Eurotransgaz Corporation LLP» на рахунок в один з латвійських банків $72,8 млн за посередницькі послуги з пошуку дилерів для поставки 47 газоперекачувальних агрегатів для газопроводів «Північний потік» і «Ямал-Європа».

Згодом податківці порушили проти «Іскри-Турбогаз» карні справи. Адже «Іскра-Турбогаз» вже давно знала дилерів, яких їй знайшла «Eurotransgaz». Крім того, остання ніякої іншої діяльності, окрім отримання винагороди від «Іскри-Турбогазу», не вела.

На момент проведення цих оборудок Будзуляк очолював раду директорів «Іскри-Турбогаз». І зараз він є фігурантом карної справи, порушеної швейцарською прокуратурою за підкуп посадовців та відмивання грошей.

Будзуляк працював в структурах «Газпрому» з давніх пір. Однак уродженець Івано-Франківська має бізнес і у рідній Україні. Це – ТОВ «Компанія «Євроінвестбуд», ТОВ «КУА «Інвест-Актив», ТОВ «ІФ Буд-Інвест «2007», ТОВ «ІС Кар’єри», ТОВ «Аторней».

Також Будзуляк є головою наглядової ради ПАТ «Газінвест», яке володіє трьома спецдозволами на користування нафтогазовими родовищами в Україні.

Крім того, він є співзасновником обслуговуючого кооперативу «Урочище «Береги» (Гута, Івано-Франківська обл.). До складу засновників цього кооперативу входить також Богдан Клюк, який у 2000-х був заступником міністра палива та енергетики, а також заступником голови правління НАК «Нафтогаз України».

Колишній голова уряду РФ та посол Росії в Україні, засновник «Газпрому» Віктор Черномирдін називав Будзуляка одним зі своїх найближчих друзів. До речі, син Черномирдіна має із Будзуляком спільну фірму, яка отримала у центрі Києва ділянку під забудову, але наразі дозвіл на будівництво скасовано.

«Eig Development Ltd є засновником ТОВ «Є-Інжинірінг».

Ця компанія у 2011-2012 роках отримала від СБУ, розвідників, військових та енергетиків замовлення на поставку кондиціонерів на загальну суму 2,46 млн грн.

«Steel Invest GroupLtd» відоме як покупець брухту з ланцюжка ТОВ «Укр Мет» Андрія Кисельова, однокурсника Віктора Януковича-молодшого.

Не менш цікавими є і сусіди «мешканців» офісу 11 на Бедфорд стріт.

Приміром, в офісі під номером 17001 зареєстрована компанія «Atigor Capital LLP». Вона є засновником ТОВ «Гарда індастріс», яка, у свою чергу, є одним із власників ТОВ «Атіго медіа груп». Остання у вересні 2013 року стала власником телеканалів «Business», «Dobro TV» та «A One Ukraine». Донедавна директором фірми «Гарда індастріс» був Олександр Бондарцов зі Сніжного (Донецька обл.), який раніше входив до складу засновників ТОВ «Бізнесбуд-08» з орбіти Олександра Януковича.

А в офісі №12 зареєстрована компанія «Ridgent Trade Limited», яка є засновником севастопольського ТОВ «Експлуатаційна компанія «Парангон» (раніше «Севжилпром»). Як відомо, група компаній «Парангон» контролюється екс-міністром оборони Павлом Лебедєвим, який після Майдану зник з України і переховується від слідства.

Реєстрація усіх цих фірм за однією адресою не підтверджує зв’язку між бенефіціарами компаній. Це лише одна із багатьох адрес масової реєстрації. Разом з тим це є показником того, що усі ці люди користуються послугами одних і тих юристів – створювачів офшорів.

Ірина Шарпінська, «Наші Гроші»