Аваков повертає контроль над одним з найперспективніших газових родовищ Харківщини
22.09.2014   //  

Глава МВС Арсен Аваков найближчим часом може повернути контроль над ТОВ «Енергія-95», яке у 2012 році отримало право на розробку Денисівського газоконденсатного родовища, що вважається одним із найперспективніших у Харківській області. Про це пише Юрій Савченко у газеті «Коментарі».

11 серпня Господарський суд Харківської області визнав недійсними зміни до статутних документів ТОВ «Енергія-95», а саме входження до складу його засновників у березні 2012 року кіпрської компанії «D-ТесhGasEnergyLimited» і лондонськї «EnergyDitekLimited».

Суд своє рішення мотивував тим, що після входження до складу засновників «D-ТесhGazEnergyLimited» і «EnergyDitekLimited» компанія перетворилася на іноземне підприємство, що заборонено підприємствам, які працюють у стратегічній для держави галузі нафтовидобутку.

За даними видання, якщо судове рішення набуде чинності, новими засновниками «Енергії-95» стануть близькі Авакову ТОВ «Інвестор-Нафтогаз» та ПП «Компанія технологічних інвестицій».

У автора є дві версії, хто стоїть за двома іноземними компаніями.

За однією з них, це екс-нардеп від Партії регіонів, екс-міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін, дочка котрого Мар’ям увійшла до співвласників «Енергії-95» паралельно з «D-ТесhGazEnergyLimited» і «EnergyDitekLimited».

За іншою версією, зміна засновників компанії була формальною і сталася з ініціативи самого Авакова, котрий таким чином намагався зберегти свій бізнес. Адже, як відомо, у той час Аваков перебував у затяжному конфлікті з владою. На користь цього припущення свідчить той факт, що зміна засновників не призвела до зміни директора фірми – Віктора Попова. До того ж ні «D-ТесhGazEnergyLimited», ні «EnergyDitekLimited» не схотіли брати участь у судовому спорі, офіційно повідомивши суд про те, що залишають рішення у цьому процесі на його розсуд.

ТОВ «Енергія-95» почало свою діяльність на ринку газовидобутку у 1996 році зі спільних проектів з державною компанією «Полтаванафтогазгеологія». З 2001 року «Енергію-95» очолив сам Аваков. А коли у 2005 році він був призначений губернатором Харківської області, фірма почала активно розширювати свої ліцензійні площі.

Повернення «Енергії-95» може стати першим етапом процесу повернення Аракова у нафтогазовий сектор країни. Раніше йому належала група фірм, які спеціалізувалися на газовидобуванні. Серед них – ТОВ «Газоконденсатне родовище «Денисівське», ТОВ «Надра», ТОВ «Соло Лтд», ТОВ «Інвестор-пошук».

Контроль над цими фірмами у кращі роки дозволяв Авакову розробляти мінімум п’ять нафтогазоносних майданчиків (крім Денисівського родовища, йшлося про Огульцівське, Наріжнянське, Маріїнське і Сахалінське). Якщо зараз він поверне під свій контроль хоча б половину з них, бізнес-група «Інвестор» Авакова цілком справедливо може поставити питання про повернення в оренду відібраної у неї державної харківської ТЕЦ-3, яку вона раніше забезпечувала газом власного видобутку.

Від «Наших грошей»:

У Державному реєстрі судових рішень поки відсутні дані про оскарження рішення Госпсуду Харківської області.

Арсен Аваков очолював ТОВ «Енергія-95» до 2004 року. У свою чергу Віктор Попов очолює компанію з 2006 року.

Лондонська компанія «EnergyDitekLimited» була заснована у 2011 році Джексоном Х’юзом (JasonHughes). Він же є директором компанії. У жовтні 2013 року засновником «EnergyDitekLimited» стала компанія «OptimusNetLimited».