Курченко через кредитування своїх фірм вивів із свого банку близько 3 мільярдів
09.09.2014   //  

«Реал Банк» останнім цього літа виграв суди по стягненню майже 3 млрд грн. з фірм-«прокладок», однак повернути ці гроші вже фактично неможливо. Про це пише Антон Міщенко у «Діловій столиці».

Наприкінці лютого «Реал Банк» був віднесений до категорії неплатоспроможних і в ньому була введена тимчасова адміністрація. До цього моменту у банку зависло близько 700 млн грн. депозитів фізосіб, з яких компенсації за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізосіб підлягало близько 550 млн грн. Крім того, торік «Реал Банк» залучив міжбанківські кредити на майже півмільярда гривень і рефінансування від Нацбанку на 795 млн грн.

Отримані гроші, починаючи з 2012 року, активно виводилися у близькі до Курченка структури, а потім розчинялися.

Наприклад, у червні минулого року банк відкрив кредитні лінії на 453 млн грн. кожна компаніям «Фешин мобайл» (зі статутом всього 60,5 тис грн.) і «БК «Гефест альянс». Обидві фірми оформлені на невідомих харків’ян Антона Леонтьєва і Андрія Самофалова відповідно.

У вересні минулого року кредитні лінії по 250 млн грн. банк відкрив кримській фірмі «Аристократ Тім» і київському ТОВ «Київмонтаж».

З лютого цього року усі ці компанії перестали обслуговувати кредити. Влітку банк домігся стягнення з них майже 1,5 млрд грн. Однак досі не отримав ці гроші. Та, судячи з усього, цього так і не відбудеться, оскільки всі цінні активи з фірм вже виведені.

Це ж стосується ще двох десятків компаній з Сімферополя, Чернівців, Харкова, Донецька і Києва, суди проти яких «Реал Банк» виграв цього літа на загальну суму майже 1,4 млрд грн. Всі ці фірми потенційні банкрути з мізерними залишками на рахунках.

«Реал Банком» володіє Сергій Курченко разом із компаніями «Сім’ї».