Київрада забула повідомити про розірвання оренди і замість скверу отримає черговий будинок
01.09.2014   //  

Суд визнав недійсним рішення Київради від 1 листопада 2012 року про надання статусу скверу земельній ділянці площею 1,22 га на перетині проспекту Леся Курбаса та вулиці Академіка Корольова у Святошинському районі столиці. Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 18 серпня.

Скасування рішення Київради домоглося ТОВ «Центр сприяння підприємництву».

У 2007 року Київрада передала фірмі ділянку площею 0,8 га за вказаною адресою в оренду на 5 років для будівництва спортивно-торгівельно-розважального комплексу. Договір оренди діяв до 08.10.2012.

1 листопада 2012 року Київрада надала ділянці на перетині проспекту Леся Курбаса та вулиці Академіка Корольова статус скверу.

Фірма, заявивши, що це рішення порушує її права як користувача ділянки, подала до суду, який її позов задовольнив.

Суд вказав, що Київрада не дотрималася чітко встановленої форми відмови у поновленні договору оренди землі.

Так, «Центр сприяння підприємництву» вчасно повідомив Київраду про намір продовжити оренду ділянки строком на 49 років. Але Київрада у встановлений строк листа-повідомлення про відмову не надіслала.

Оскільки жодного заперечення від Київради не надходило, то договір оренди вважається поновленим автоматично на той самий строк і на тих самих умовах. Як вказує суд, фірма продовжує користуватися ділянкою та сплачує орендну плату.

Зауважимо, що 16 жовтня 2012 року на засіданні постійної комісії Київради з питань земельних відносин Головному управлінню земельних ресурсів КМДА було дано доручення підготувати проект рішення про відмову «Центру сприяння підприємництву» у поновленні договору. Однак Управління цього не зробило. Навпаки, у подальшому було підготовлене рішення про поновлення договору оренди.

Головне управління земельних ресурсів КМДА в той час очолював Віктор Петрук – екс-заступник голови Держкомзему України, колишній народний депутат (1994-1998). ЗМІ називали Петрука креатурою екс-бютівця Богдана Губського. У 2006 році, коли Петрук очолював Держагентство земельних ресурсів Київської області, його звинуватили у бездіяльності, яка призвела до нераціонального використання понад 100 тис га земель.

У базі Інформаційно-ресурсного центру є два київських ТОВ «Центр сприяння підприємництву». Та одне з них займається адвокатською діяльністю і з 2005 року ліквідується.

Засновниками другого ТОВ «Центр сприяння підприємництву» є ПАТ «Концерн Галнафтогаз» Віталія Антонова і ТОВ «Нафтаойл», власником якого теж є «Концерн Галнафтогаз» (мережі АЗС під брендом «ОККО»). Серед видів діяльності цієї фірми є, зокрема, «організація будівництва будівель».