Аваков відмовляється забрати вертольоти МВС у бізнесменів і дати Нацгвардії
28.08.2014   //  

Міністерство внутрішніх справ не збирається повертати гвинтокрили МВС, що перебувають в оренді ПрАТ «Українські вертольоти».

Ідеться про 12 вертольотів. З них 4 борти орендовані компанією у військової частини 2269, підпорядкованої Внутрішнім Військам МВС, ще 8 – у міліцейського держпідприємства «Хорів-Авіа», йдеться у сюжеті телепрограми «Наші гроші».

За словами очільників приватного підприємства,  жодних перешкод для повернення цих вертольотів Нацгвардії немає.

«З Національною гвардією все чітко. В країні – особливий період. Якщо командувач пише нам листа: «Поверніть вертольоти», ми під козирок, і вертольоти повертаються. Командування Національної гвардії не пише таких листів», – пояснив Олександр Босов, гендиректор ПрАТ «Українські вертольоти».

Прокуратура навіть ініціювала судовий процес повернення вертольотів, орендованих компанією «Українські вертольоти». Але на засіданнях суду представники МВС не підтримують позови прокуратури і заявляють про відсутність вимоги повертати гвинтокрили. Журналісти програми «Наші гроші» відвідали судове засідання та переконалися: позови в інтересах МВС прокуратура програє через позицію МВС.

Загалом парк компанії «Українські вертольоти» налічує 28 бортів. Окрім 12 вертольотів МВС, ще 16 орендовані у Збройних Сил України (військова частина А0105). Міністерство оборони свою техніку забрати в компанії намагається.

«Так, командувач Сухопутних Військ написав нам листа: повернути.  Ми аргументовано пояснюємо, що ми готові повернути, жодних питань немає, повертаємо, будь ласка. Але ж ви дайте і нам не те, що захиститися, але довести перед ООН, з якою ми співпрацюємо, що існують справді правові підстави для цього моменту», розповів перший заступник гендиректора  ПрАТ «Українські вертольоти» Григорій  Кривошия.

Борти, орендовані компанією «Українські вертольоти», працюють в місіях ООН. Договір про оренду гвинтокрилів Міноборони, так само, як і договір щодо вертольотів МВС, містить пункт про форс-мажорні обставини. Відповідно до нього, у разі особливого періоду в державі компанія мусить повернути техніку власникам. Але в контракті з Міноборони, на відміну від контракту з МВС, особливий період трактується як «бойові дії за участю Збройних Сил України». На думку представників компанії «Українські вертольоти», оскількив країні не оголошено військового стану, а проводиться антитерористична операція, Міноборони не має юридичних підстав повертати свої вертольоти. Окрім того, за оцінками компанії, такі дії в разі розриву контракту з ООН можуть спричинити штрафні санкції з боку ООН у розмірі $40 млн.

Нещодавно Міноборони виграло суд про те, щоб прибрати з контракту слова «за участю Збройних Сил України». У компанії не виключають подання апеляції.

«Українські вертольоти» – найбільша вертолітна  компанія України. Чистий прибуток компанії у 2012 році становив 9 млн. грн., 2011-го – майже 6 млн. грн. Держава щомісяця отримує від «Українських вертольотів» 240 тис. грн. орендної плати за кожен борт. Або 80 млн. грн. загалом за рік. За даними Агентства SMIDA, акціонерами компанії «Українські вертольоти» є дві фізичні особи. 39% акцій належить її гендиректорові Володимиру Ткаченку. 61% – його дружині Олександрі Ткаченко.