Прикордонники на 16 мільйонів купили шоломів і бронежилетів, які ГПУ називає непридатними
13.08.2014   //  

Військова частина 1471 (ДПС, с. Савинці, Київська обл.) 4 серпня уклала угоди з ТОВ «НВП «Темп» на закупівлю бронежилетів і шоломів на суму 16,26 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовили 2 800 кулезахисних шоломів ( ціна за одиницю склала 2 595 грн.) і 2 000 бронежилетів 4-го класу захисту (4 500 грн./шт.). Усі ціни вказані з урахуванням ПДВ.

Нагадаємо, згідно з п. 32 підрозділу 2 Розділу ХХ (перехідні полодення) Податкового кодексу, тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України засоби індивідуального захисту, у тому числі бронежилети, тканини й нитки для виготовлення бронежилетів, а також каски.

Тендер провели за переговорною процедурою у зв’язку з нагальною потребою забезпечення службовців Держприкордонслужби, які виконують завдання на ділянках відповідальності Луганського та Донецького прикордонних загонів.

Нагадаємо, на початку липня Генпрокуратура з’ясувала, що бронежилети «Темп-3000» не відповідають тактико-технічним вимогам і всі зразки їхніх «Корсарів» пробиваються наскрізь при використанні засобів ураження, які має витримувати бронежилет 4-го вітчизняного класу захисту. Однак дані перевірки ГПУ були оприлюднені лише 8 серпня. За цей час Міноборони встигло укласти ще одну угоду з «Темп-3000» на постачання 9 тисяч бронежилетів «Корсар М3-4» загальною вартістю 43,59 млн грн.

Президент України Петро Порошенко 6 серпня доручив міністру оборони Валерію Гелетею звільнити з посад керівників двох департаментів, відповідальних за проведення тендерів Міноборони. ГПУ також почала карне провадження стосовно невказаних службовців Міноборони за фактом штучного затягування закупівель бронежилетів.

Ворзельське «Темп-3000» належить Тамарі Романчук, Юрію Євтушенку та Роману Балченку. Після нападу Росії на Україну фірма отримала підряди на постачання бронежилетів і касок загалом на 176,75 млн грн. З них 139,41 млн грн. припадають на Міноборони, решта 27,44 – на військові частини МВС. Усі торги проводились за процедурою закупівлі «в одного учасника» (нині «переговорна процедура»).