Прокуратура зайнялась сотнями мільйонів, які «Нафтогаз» часів Кацуби злив «прокладці» на сейсмо-розвідку
12.08.2014   //  

Прокуратурою Шевченківського району розпочато кримінальне провадження за фактом розтрати службовими особами НАК «Нафтогаз Україна» понад 320 млн гривень бюджетних коштів, які були виділені на розвиток мінерально-сировинної бази.

Про це йдеться у повідомленні прокуратури Києва.

У 2012 році підприємство паливно-енергетичного комплексу уклало з приватною фірмою 4 угоди про проведення геологорозвідувальних робіт.

Кошти у повному обсязі були перераховані на рахунки фірми. Утім жодних робіт так і не було проведено.

Як з’ясувалося, вказана комерційна структура, маючи у штаті лише одного працівника, була створена для прикриття незаконної діяльності.

Як наслідок, службовці «Нафтогазу» перерахували багатомільйонну суму на рахунки фіктивного підприємства.

Крім того, столичним ГУ Міндоходів проводиться досудове розслідування кримінального провадження за фактом створення з метою прикриття незаконної діяльності у 2011-2013 роках низки суб’єктів господарювання, серед яких і фігурує вказана фірма.

У повідомленні прокуратури не вказано стосовно якої саме фірми почато кримінальне провадження. За даними «Наших Грошей», у 2012 році значні підряди «Нафтогазу» на розвідувальні роботи отримували дві фірми – ТОВ «Універсальне комерційне суспільство» та ТОВ «Капромбуд».

«Універсальне комерційне суспільство» отримало один підряд вартістю 407,60 млн грн. на сейсморозвідувальні 3D-дослідження на площі Паласа. Засновником цієї фірми був мешканець Луганська Олександр Чумак.

«Капромбуд» отримало саме чотири підряди на загальну суму 414,91 млн грн. на сейсморозвідувальні 3D роботи на Андріївській, Йорданівській та Західно-Токарсько-Краснянській площах, а також створення інтегральної моделі розподілу вертикальних швидкостей сейсмічних хвиль у центральній частині Дніпровсько-Донецькій западині.

У 2012 році «Капромбуд» було зареєстровано на киянина Дмитра Руднєва, нині – на Ігоря Кірова.

За даними «Економічної правди«, тодішня голова комітету конкурсних торгів «Нафтогазу» Наталія Канюк затвердила в умовах договорів аж 95% попередньої оплати послуг «Капромбуду».

У той період тендерні закупівлі «Нафтогазу» знаходились у відання заступника голови НАКу Сергія Кацуби. Восени 2012 року він став народним депутатом від Партії регіонів та цього року перейшов у депутатську групу«Суверенна європейська Україна».