Введена Путіним заборона на імпорт євроамериканської їжі вже підняла ціни на харчі в Росії
08.08.2014   //  

Росія повністю заборонила строком на один рік поставки яловичини, свинини, плодоовочевої продукції, м’яса птиці, сирів, молока і молочних продуктів з ЄС, США, Австралії, Канади та Норвегії. І це вже подіяло, повідомляють «Ведомости».

Митниця вже виконує постанову уряду, стверджує представник ФМС: підпала під заборону продукція вже вчора не пропускалася на територію Росії.

Оптові дистриб’ютори кажуть, що ціни вже виросли протягом дня кілька разів. Так, співробітник одного з оптовиків молочної продукції, що працюють з країнами ЄС, відзначає, що його компанія піднімає ціни не лише на імпортну продукцію, а й на російську – деякі вітчизняні заводи вже повідомили про підвищення цін. За один день компанія збільшила ціни на 10-15%. Як будуть розривати контракти з закордонними партнерами, компанія не розуміє, розповідає співрозмовник «Ведомостей». Адже за частину товару внесена передоплата.

«Це небезпечна гра», – упевнений акціонер виробника сирів «Умалат» Олексій Мартиненко. Заборона на ввезення сирів з ЄС призведе до зростання цін на незбиране молоко – а воно вже на 30% дорожче, ніж в Європі, – і, як наслідок, до зростання цін на готову продукцію.