За оренду квадратного метра «золотого» пляжу, де стоїть клуб нового замміністра, Одеса щомісяця отримує аж одну гривну
07.08.2014   //  
Пляж "Портофіно". Фото з офіційного сайту закладу

Пляж “Портофіно”. Фото з офіційного сайту закладу

Фірми «Старт Лімітед» і «Перлина» платять за оренду частини пляжу «Аркадія» за цінами семирічної давності. Про це пише Сергій Дібров на сайті «Думская.net».

При дослідженні дев’яти договорів оренди ділянок загальною площею 2,84 га на пляжі «Аркадія» видання встановило, що «Старт Лімітед» платить найменшу орендну плату – 1,02 грн. за метр пляжної території в місяць.

На ділянках, які з 2007 року орендують «Старт Лімітед» і «Перлина», розташований готельно-ресторанний комплекс «Портофіно», що належить першому заступнику міністра інфраструктури Олександру Маліну.

Загалом по вказаних дев’яти договорах за оренду 2,84 га пляжу Одеська міськрада отримує 148 тис грн. на місяць. Найбільшу ділянку орендує фірма «Трініта» – 0,93 га, за оренду яких щомісяця сплачує майже 60 тис грн. Найменша – у ТОВ «Епіцентр» (клуб «Е-Москоу», належить Вікторії Коган, дружині одеського бізнесмена Бориса Когана) – всього 530 кв м. При цьому «Епіцентр» платить найвищу оренду плату – 11,1 грн/ кв м, загалом – майже 6 тис грн.

За вказаними договорами Управління інженерного захисту міськради передало фірмам в оренду «комплекс берегозахисних споруд у вигляді штучного пляжу». На цій території формально нічого будувати чи встановлювати не можна, крім шезлонгів і пляжних парасольок. Хоча ця умова всюди порушується.

Встановлена орендна плата повинна коректуватися з урахуванням рівня інфляціїраз на 5-7 років.

Муніципальна земля повинна передаватися в оренду за ціною 3-12% від оціночної вартості на рік. Статус «берегозахисних споруд» дозволяє підвищити ставки до 15%. Крім того, в літній сезон (червень-серпень) щомісячні виплати можуть підвищуються на 30%.

Від «Наших Грошей»:

Засновником і директором ТОВ «Старт Лімітед» є Геннадій Чумак.

Засновниками ТОВ «Жемчужина» є одеська фірма «Клондайк-Одеса Лтд» (71,5%) і лондонська компанія «Фієста Лаперуза Інвестментс». Директором фірми є депутат Одеської міськради від Партії регіонів Юрій Шестаков.

У свою чергу засновниками фірми «Клондайк-Одеса Лтд» значаться Алевтина Замрик, Олексій Шестаков і американська фірма «Клондайк США Лтд». Її директором є той же Юрій Шестаков.

За даними місцевих ЗМІ, ТОВ «Жемчужина» є найбільшим орендарем пляжної землі в Одесі. Фірма орендує чотири ділянки загальної площею 2,4 га «Аркадії». На двох ділянках функціонує «Портофіно», а ще на двох фірма планувала побудувати багатоповерховий готель.

Олександр Малін народився в Одесі, отримав тут вищу освіту і працював до 2013 року, зокрема у міськраді, податковій і облдержадміністрації. Протягом березня-червня цього року він встиг побути головою «Укравтодору», після чого перейшов на роботу в Мінінфраструктури.

Батько заступника міністра Лев Малін є бізнес-партнером колишнього директора КП «Узберіжжя» (2000-2005) Юрія Басіна по ТОВ «МБК-2006». Благоустрій та утримання території одеських пляжів входить до компетенції саме КП «Узбережжя».

Держфінінспекція нещодавно встановила, що це комунальне підприємство протягом 2010-2013 років недоотримало доходи на суму більше 1,35 млн грн. внаслідок неукладання договорів з орендарями, у тому числі зі «Старт Лімітед» і «Перлиною», на пайову участь у благоустрої пляжів. У червні цього року комунальники домоглися визнання дій ДФІ, яке зобов’язало укласти з орендарями договори пайової участі, неправомірними.