МНС при Шуфричі злило 30 мільйонів на вертоліт фірмі, яка вже збанкрутувала. Вертольота досі нема
07.08.2014   //  

Міністерство надзвичайних ситуацій у 2007 р. оплатило закупівлю медичного вертольоту, який дотепер не поставлено. Про це повідомляється у звіті Державної фінансової інспекції за квітень поточного року за результатами ревізії фінансово-господарської діяльності МНС України (тепер ДСНС).

Як зазначено у звіті, сім років тому Міністерство уклало угоду з ТОВ «Гелаксіс» на придбання медичного вертольоту. Відповідно до умов договору МНС здійснено попередню оплату в розмірі 100 % вартості.

Однак у 2011р. «Гелаксіс» припинив діяльність у зв’язку з визнанням фірми банкрутом. Таким чином Міністерству завдано збитків на суму 30 млн гривень.

Від «Наших Грошей»:

Згідно з даними судового реєстру, договір купівлі-продажу між міністерством і «Гелаксісом» було укладено 7 вересня 2007р. Фірма повинна була поставити медичний вертоліт Ка-226 вартістю 29,995 млн грн. упродовж дев’яти місяців (близько $6 млн за курсом того часу). За даними з відкритих джерел такий вертоліт може коштувати $2,5 млн.

З боку МНС угоду на поставку вертольота підписав замміністра Андрій Скібяк. Цей виходець також працював у органах митниці на Закарпатті. Місцеві ЗМІ називали його представником команди Шуфрича-Медведчука.

ТОВ «Гелаксіс» було засноване у жовтні 2006 р. лондонською компанією «Дінфорд Бізнес Лтд» (Dinford Business Ltd).

Засновником і власником британської фірми був Сзолт Адам Вайгель (Zsolt Adam Vajgel). За даними OCCRP Адам Сзолт – угорець, свого часу записаний директором у 138 британських фірмах і задіяний у мережі фірм-«прокладок», що займаються відмиванням грошей. При цьому «Дінфорд» був ліквідований 6 листопада 2007 р., тобто лише за два місяці після угоди з МНС.

У вказаний термін Міністерство вертоліт не отримало, відтак у 2009 р. подало на «Гелаксіс» у суд. На цей момент компанію вже переоформили на «Думрей Інвестмент Лімітед» (Dumrey Investment Limited), засновану австралійцем Айаном Тейлором (IanTaylor). Родина Тейлора з 1995 р. надає послуги щодо реєстрації фіктивних компаній, задіяних у торгівлі зброєю та наркотиками, відмиванні грошей та ухилянні від податків.

Суд першої інстанції зобов’язав «Гелаксіс» поставити вертоліт і виплатити міністерству 2,55 млн грн. за зірваний термін постачання. Фірма водночас подавала зустрічний позов до Міністерства з приводу того, що це воно мало розмитнювати вертоліт при доставці зі складу у Вільнюсі. Позов «Гелаксіса» відхилили. Апеляційний суд ці рішення скасував, з огляду на те, що на митницю в пункт Шегині вертоліт таки привезли, але так і не розмитнили, і зобов’язав Міністерство здійснити митне очищення товару. Вищий господарський це зобов’язання зняв, зазначивши технічне порушення процедури: в першій інстанції та апеляції йшлося про різні предмети спору. Наступного року справа пройшла всі три інстанції знову, поки ВГСУ не постановив: розмитнювати вертоліт таки мало Міністерство.

Разом з тим, з огляду на повідомлення ДФІ, – гвинтокрил так і не був доставлений замовнику. Натомість у квітні 2011 р. «Гелаксіс» припинив існування через процедуру банкротства.

До кінця 2007 року МНС очолював Нестор Шуфрич, нині народний депутат від Партії регіонів.