Скандальний голова лісгоспу, який роздав понад 300 гектарів лісу, може повернутися на посаду (відео)
06.08.2014   //  

03-3Звільнений у червні цього року голова Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства Петро Паламарюк має шанси відновитися на посаді. Про це пишуть Олег Оганов і Ярослав Чепурний із «Центру журналістських розслідувань» у своєму матеріалі для «Слідства.Інфо».

Підставою поновитися на роботі для Паламарюка може стати те, що заяву про звільнення він написав у той момент, коли офіційно перебував у відпустці. Як відомо, це відбувалося під супровід акції протесту десятків працівників лісгоспу, обурених масовим продажем лісів.

Журналісти згадують три найбільш кричущі історії, пов’язані з діяльністю Паламарюка.

Перша стосується соснового урочища «Жовтневе» на березі Бузького лиману в Корабельному районі Миколаєва. За рішенням Паламарюка лісгосп відмовився від 4,3 га своєї території, яка вважається рекреаційною зоною міста. Ділянки у цьому місці дісталися чиновникам, прокурорам, міліціонерам та генералам СБУ. Зараз ділянки цього урочища, яке міськрада перетворила на провулок Менделеєва, можна зустріти на ріелторських сайтах.

Справу про незаконну забудову урочища «Жовтневе», провадження по якій районна прокуратура відкрила у жовтні минулого року, поки що перекидається то в міліцію, то в прокуратуру.

Друга історія про Вознесенський лісгосп. У 2008 році Паламарюк, який тоді вже очолював обласне управління лісогосподарства, погодив передачу 131 га лісу в оренду на 49 років для розробки піщаного кар’єру. Отримати цю ділянку мали три фірми – ТОВ «Вознесенські ресурси», ТОВ «Південний кар’єр» і ТОВ «Нікгранресурс», що були пов’язані із тодішнім депутатом Миколаївської облради від Партії регіонів (2006-2010), який потім став головою облради (2010-2014, лютий) Ігорем Дятловим і екс-заступником начальника Управління ЖКГ Миколаївської ОДА Романом Ільюком, який є братом нардепа Артема Ільюка (в лютому цього року перейшов з фракції Партії регіонів до групи «Економічний розвиток»). Ліс тоді вдалося врятувати завдяки втручанню прокуратури і СБУ.

Третя історія стосується Очаківського лісгоспу, який Паламарюк очолював протягом шести років. А саме – ліси Коблева і Рибаківки, поблизу моря. За даними «Укрдержліспроекту», за десять років ліси в урочищах «Коблево» і «Рибаківка» зменшилася на 300 га. Найбільше вони постраждали в останні три роки, у часи президентства Віктора Януковича.

Журналісти відзначають, що загалом схеми з відчуження земель миколаївських лісгоспів, які працювали при Паламарюку, правоохоронці розслідують дуже мляво.

Від «Наших Грошей»:

Петро Паламарюк є депутатом Миколаївської облради. Він обирався від Партії регіонів. Зараз він входить до депутатської групи «Рідна Миколаївщина».