Що ми думаємо про бронежилети Коломойського (додано)
04.08.2014   //  

(додано покрокову реконструкцію подій від експерта “Наших Грошей”)

Чесно кажучи, оприлюднюючи новину «Коломойський продасть МВС бронежилетів і касок на 55 мільйонів…», ми не розраховували на 600 шерів, 3 тисячі лайків та бурхливу реакцію Філатова (ми її додали у саму новину).

Однак сталось саме це, мало того: у ході розмов з «приватівським» табором журналісту «Наших Грошей» навіть почувся натяк на можливий позов з боку «Авіаса» про те, що фірма не входить до групи Коломойського.

Звісно, якби такий позов трапився, було б дуже цікаво. Але зрештою розмова вийшла у більш конструктивне русло. Були опублікувані контракти між «Авіасом» і польським виробником бронежилетів, дані щодо вартості обладнання у Польщі та кредитно-посередницьку роль фірми з групи Коломойського.

Принагідно ми вже кілька разів отримували прохання про інтерв’ю для телеканалів. Тому щоб не повторювати кілька разів одне і теж, викладемо нашу позицію по «броні Коломойського», можливо тоді відпаде і потреба у інтерв’ю.

1. Це не історія крадіжки грошей на конкретному тендері.

Коломойський купив амуніцію по пристойній ціні €1100, а на шоломи – €185. Ми багато шукали і знаходили навіть дорожче.

2. Це гіперактивна і кредитна допомога «приватівців» нашим військовим.

«Авіас» виступив фактично кредитором міліції та транспортувальником обладнання з Польщі до зони АТО. Це було зроблено так. «Авіас» уклав угоду з поляками, проплатив її, заплатив за транспортування в Україну зі своїх коштів. Приватна фірма, яка щороку продає палива на мільярди, може собі дозволити відволікти кілька мільйонів на сторонню угоду.

Вже в Україні «Авіас» продав бронежилети МВС фактично по тій самій ціні, що і купував у поляків (накинув копійки на транспортування). І вже по завершенні усіх тендерних процедур буде чекати, поки Аваков віддасть йому ті гроші з держбдюжету. Тобто це і є так би мовити товарний кредит, який забезпечив швидкість поставки бронежилетів на Донбасю. Бо інакше державні інстанції ще довго б шукали де б їх купити, та хто їх привезе без передплати.

3. Це історія ставлення до законів, як до дишла.

Приводом так думати є кілька моментів.

Наприклад, те, що «Авіас» уклав угоду з поляками у травні, а в Україні отримав ліцензію на імпорт військових товарів лише у червні.

Також все заплутано з податками. За словами «приватівців», вони ввозили бронежилети і каски з нульовим ПДВ та розмитненням вже тоді, коли були прийняті відповідні рішення Верховної Ради про скасування мит та податків для імпорту військового спорядження. А у закупівлі МВС вказало ціну з ПДВ. Тому коли почався скандал, у «Авіасі» заявили, що у «Віснику держзакупівель» була «опублікована некоректна ціна, вона насправді нижча на 20% ПДВ».

Це трохи парадокс, оскільки саме по такій ціні купували у поляків. Тобто виходить, що якщо МВС знизить ціну закупівлі, то «приватівці» тупо втратять 20%.

Звісно, втратити 11 мільйонів не дуже приємно.

Однак це жалюгідні копійки на фоні бонусів, які отримала група Коломойського у ті самі дні, коли проходив тендер МВС:

  • 29 липня підконтрольна «приватівцям» «Укрнафта» без шуму і пилу втратила півмільярда гривень на користь невідомих приватних покупців, продавши їм нафту і газовий конденсат по низькій ціні.
  • 31 липня Верховна Рада з подачі Кабінету міністрів прийняла податкові зміни, якими планувалось наповнити пустий держбюджет, у тому числі і для ведення АТО на Донбасі. Спочатку уряд пропонував підняти ренту на видобуток нафти з 39 до 56%. Однак в остаточній версії вже йшлось тільки про 45%. Тобто підняття податку виявилось не таким обтяжливим для кишень Коломойського та інших гравців ринку, як планувалось. І це на фоні того, що у Росії аналогічний податок становить взагалі 70%…

Ось що насправді має сенс, ось що називається реальною політикою, ось що відбувається за завісою АТО у кулуарах та темних кабінетах.

Блог від: Юрій Ніколов

Покрокова реконструкція публічних подій виглядає наступним чином:

1. 19 травня ТОВ «ВТФ «Авіас» Ігоря Коломойського укладає із фірмою MaskpolS.A., що входить до оборонного холдингу Польщі, договір на поставку 2 тисяч польських бронежилетів КWМ-02 за ціною 1100 євро за штуку, загальною вартістю 2 мільйони 200 тисяч євро. Базовий клас кулезахисту бронежилета – К1А за польським стандартом PN-V-87000:2011, що приблизно відповідає 1 класу захисту за ДСТУ В 4103-2002 (витримує постріл із ПМ). Бронепластини мають клас захисту К4 за польським стандартом, що лежить десь між 4 та 5 класами захисту за ДСТУ (витримує постріл кулеметно-гвинтівочним (під ПКМ, СВД\СВДС\СВУ) набоєм 57-Н-323С калібру 7,62х54 із легкою кулею ЛПС із сталевим сердечником, а також автоматним (під АКМ\АК-103, РПК,) набоєм 57-БЗ-231 калібру 7,62х39 із бронебійно-запалювальною кулею). Для таких параметрів ціна 1100 євро за штуку в Польщі є прийнятною. Втім, слід зазначити, що при експроті з Польщі продавець спокійно та без проблем отримує від держави повернення ПДВ, нарахованого на проданий товар. Також замовлено 6 тисяч бойових шоломів зр. 2005 р., класу кулезахисту К2 за польським стандартом PN-V-87001:2011, що відповідає вітчизняному класу захисту 1А за ціною 185 євро за штуку, загальною вартістю 1 мільйон 110 тисяч євро. Така ціна на шолом в Польщі також зовсім не є захмарною.

2. 30 травня міністр МВС Аваков офіційно заявляє таке: «найближчі вихідні (31 травня-1 липня – авт.) до України надійде близько 3 тисяч бронежилетів 5-6 класу захисту, закуплених за контрактом в одній з європейських країн, а також більше 7 тисяч кевларових касок

3. 17 червня, за повідомленням від 30 липня начальника юридичного управління Дніпропетровської ОДА Олександра Санжари, ТОВ «ВТФ «Авіас» оплачує MaskpolS.A. 3 мільйони 300 тисяч євро або 52,98 мільйонів гривень за курсом НБУ на дату оплати за бронежилети та шоломи.

4. 2 липня Кабмін дає ТОВ «ВТФ «Авіас» дозвіл на імпорт військових засобів індивідуального бронезахисту. Дозвіл вступає в силу 10 липня та діє до 25 червня 2015 року.

5. 5 липня міністр МВС Аваков офіційно заявляє про тестування першої партії привезених із-за кордону бронежилетів і касок: «Ми закупили 2 тисячі бронежилетів та 6 тисяч кевларових касок. Ціна комплекту – 19 тисяч гривень… Вони були придбані на 80 мільйонів гривень по спеціальному контракту у одного із виробників, який постачає ці засоби захисту для формувань НАТО… після прийняття Верховною радою України закону щодо відміни мита на ввезення та ПДВ на засоби захисту для військових, державі вдалося зекономити на цьому контракті 20 мільйонів гривень.» Начальник відділу озброєння НДІ МВС України Максим Мовчан підтвердив, що це таки «бронежилети 4-5 класу, які мають високий ступінь захисту». На відео показового відстрілу бронежилету КWМ-02 постріл з кількох метрів в із СВД кулею (подібною на ЛПС набою 57-Н-323С) не пробиває жилет. Хоча, схоже, таки пробила бронепластину. Постріл набоєм, схожим на поширений набій 7Н10 калібру 5,45 мм (із кулею підвищеної пробивальності ПП зі сталевим термозміцненим сердечником) не пробив і бронепластину.

6. 16 липня МВС оголошує закупівлю 2 тисяч бронежилетів 5 класу захисту та 6 тисяч куле захисних шоломів. В кого вони будуть придбані – відомо заздалегідь, проте МВС з якоїсь радості направляє запрошення на «переговори» окрім ТОВ «ВТФ «Авіас» ще й ТОВ «Темп-3000». Який прогнозовано подає значно дешевші пропозиції та бронежилети якого, як вважають в Міноборони, «є єдиними, які мають бути у наших військовослужбовців». Й створює інформпривід поцікавитись, чим саме підлеглих Авакова не влаштовує дешевша вітчизняна продукція та чому вони 18 липня акцептують пропозицію ТОВ «ВТФ «Авіас» на суму 55,32 мільйони гривень.

7. 24 липня, за повідомленням Олександра Санжари, бронежилети були поставлені в Україну та розмитнені за нульової ставки ПДВ та мита.

8. 30 липня, після виходу новини «Наших грошей» про закупівлю МВС засобів бронезахисту в ТОВ «ВТФ «Авіас», «Українській правді» В ТОВ «ВТФ «Авіас» повідомили наступне: «Та сума, яка опублікована у Віснику, зазначена з урахуванням ПДВ, а ми ПДВ не платили. Ми попали під закон про зняття мит на ввезення такої продукції. Тобто ми не розмитнили продукцію до тих пір, поки президент не підписав закон про звільнення від ПДВ. Тому  там опублікована некоректна ціна, вона насправді нижча на 20% ПДВ» За інформацією співрозмовника «Української правди», напередодні Чеботар зв’язувався з компанією «із проханням перепідписати документи з більш низькою ціною за мінусом ПДВ».

Заступник голови Дніпропетровської ОДАГеннадій Корбан заявив наступне: «МВС  знайшло постачальника бронежилетів і касок у Польщі. Конкретно за це відповідає пан Чеботар. Вони попросили нас у зв’язку з довгою процедурою оплатити 3 мільйони 300 тисяч євро за каски й бронежилети. Ми взяли й оплатили».

Інший заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов заявив, що «фактично, команія «Авіас» зробила добровільну пожертву державі». Та чогось наїхав на Ляшка – автора законопроектів про нульові ставки мита та ПДВ на бронезахист для АТО, до слова.

А начальник юридичного управління Дніпропетровської ОДА Олександр Санжара повідомив, що «Сума, за якою бронежилети та каски будуть передані державним органам не перевищить суму видатків компанії Авіас на придбання та поставку бронежилетів», додавши, проте, що «компанія не планує та не ставить за мету отримання доходу по вказаних контрактах».

Тим не менш, люб’язно оприлюднені скани сторінок договорів ТОВ «ВТФ «Авіас» із MaskpolS.A. не дають підстав зробити однозначний висновок про повну структуру ціни закупівель.

Зокрема, в оприлюднених даних відсутнє посилання на типові для зовнішньоекономічних контрактів умови поставки за Incoterms. Гіпотетично, якщо умовою є, припустимо, DAP, то ТОВ «ВТФ «Авіас» однозначно уходить в мінус на інфляційно-курсовій різниці. А от якщо там таки DDP, то «Авіас» знов-таки не в плюсі – проте MaskpolS.A. отримує бонус економії на ввізному миті (12%), та, можливо, імпортному ПДВ (20%). Також, MaskpolS.A. займається не лише виробництвом засобів бронезахисту, але й ремонтом пошкоджених та дефектних бронежилетів. Тож, знов-таки гіпотетично, можливим є поставка не нових, а б\в та в подальшому відновлених засобів захисту.

В будь-якому разі, керманичі Дніпропетровської ОДА чітко та однозначно заявили, що всі ці питання, в тому числі щодо ціни, якості та комплектації польського бронезахисту не до них (що зрозуміло – ці держслужбовці за Законом взагалі-то й не мають прав та повноважень коментувати контракт іншого відомства із приватною фірмою, тим паче обстоювати інтереси приватної фірми) – а до чинів МВС, які й вели перемовини із поляками з усіх питань.

А в повідомленні МВС щодо цих закупівель – ані пари з вуст щодо ролі міліцейських чиновників в перемовинах із поляками. Виходить так, що вони просто проводили закупівлю, запросивши двох учасників перемовин. І документи ТОВ «ВТФ «Авіас» виявилися переконливішими, аніж в ТОВ «Темп-3000». І що в «Авіаса» краща комплектація та строк поставки. Заступник Авакова Чеботар заявив буквально таке: «Та й взагалі, хіба можна класти на одну чашу ваг економію, а на іншу – життя наших хлопців?… Якби ми вибрали більш дешевий варіант, то наші бійці досі воювали б взагалі без бронежилетів!». Слід нагадати, що договір ТОВ «ВТФ «Авіас» із MaskpolS.A. з подачі МВС було укладено ще 19 травня. Й явно не на рівному місці. І з того часу, виходить, «наші бійці воювали взагалі без бронежилетів!». Й чекали на зміну законодавства, щоб, за словами Авакова, «державі вдалося зекономити на цьому контракті 20 мільйонів гривень».

Володимир Лютий