Агротрейдер написав законопроект, який дозволить агротрейдерам та іншим експортерам залишати прибутки за кордоном
02.08.2014   //  

У парламенті зареєстровано законопроект, який дозволить вивести з-під контролю держави розрахунки експортерів з офшорними компаніями. Про це пише Андрій Заїка у «Діловій столиці».

16 липня у Раді було зареєстровано проект змін до Податкового кодексу (№4292а), який уточнює перелік контрольованих операцій.

Законопроект пропонує вивести з-під дії законодавства про трансферне ціноутворення всіх «осіб, які здійснюють операції по вивозу товарів за межі митної території України». Від контролю планують звільнити всіх без винятку експортерів, незалежно від їх товарної спеціалізації та обсягів продажів.

Таке формулювання дозволить повністю сенс трансфертного ціноутворення. Цей інструмент був введений державою для контролю над операціями крупних експортерів з офшорними компаніями.

Нагадаємо, 1 жовтня всі великі фірми-експортери, які постачають товари за кордон через низькоподаткові юрисдикції, зобов’язані надати до податкових інспекцій відомості про операції з пов’язаними особами, загальний обсяг яких перевищує 50 млн грн. Фактично їм доведеться розкрити таємницю схем податкової оптимізації. Але якщо законопроект буде прийнятий, експортери зможуть з чистою совістю залишати прибутки за кордоном.

Автором даного законопроекту є нардеп з групи «Суверенна європейська Україна» Руслан Бадаєв (обраний від Партії регіонів). Він є власником управляючої компанії «Альміра», яка координує роботу ряду аграрних підприємств на Полтавщині. Підприємство Бадаєва заробляє і на експорті молочної продукції, в основному в Росію.

Між тим, за даними видання, сприяли кар’єрному зростанню Бадаєва такі відомі аграрні бізнесмени як власник агрохолдингу «Кернелл» Андрій Веревський і власник «Миронівського хлібопродукту» Юрій Косюк, який зараз є заступником голови Адміністрації президента.