На розводі учасників держпрограми «Доступне житло 30/70» заробили донецькі банкіри і «правильна» фірма
24.07.2014   //  

На коштах учасників програми «Доступне житло 30/70» заробили банки, які належать донецьким бізнесменам, і забудовник, близький до чиновника, який курує держпрограмму. Тим часом самі учасники, здавши гроші, свої квартири не отримали, йдеться в сюжеті телепрограми «Наші гроші».

Участь у програмі могли взяти українці, які стоять на квартирному обліку і оплатили 70% вартості новозбудованого житла. Решта 30% – повинна була компенсувати держава.

Інвестори проекту перевели близько 100 млн грн. Сьогодні багато вкладників не можуть ані повернути кошти, ані отримати обіцяне житло. Загалом у програмі брали участь 22 банки, де було відкрито 3500 рахунків. Постраждалі учасники програми стверджують, що їх змушували відкривати рахунки переважно лише в двох банках: «Автокразбанк» та «Південкомбанк». У результаті понад половина учасників обрала саме їх: в першому було відкрито 868 рахунків, у другому – 900

«Південкомбанк» заснував товариш Олександра Януковича – Руслан Ципалков. Засновником «Автокразбанку» – є три маловідомі донецькі підприємці – Андрій Лізогуб, Андрiй Некрилов та  Сергiй Пахальчук. Нині у цих банках введено тимчасові адміністрації.

Якщо банки збанкрутують, а квартири продадуть, то Фонд гарантування вкладів поверне вкладникам лише по 200 тис грн. Таку компенсацію отримають навіть ті інвестори, хто вклав у проект майже мільйон.

Куратором державної програми є заступник міністра Мінрегіонбуду – Дмитро Ісаєнко.Його співмешканка – Наталія Ісаєнко, засновниця будівельної компанії «НІКА ЛТД», також дотична до реалізації цього державного проекту. Компанія у рамках програми будує багатоповерхівки за рахунок коштів «Доступного житла».

Зокрема, фірма «НІКА ЛТД» будує багатоповерхівку у Вишгороді. Журналістам «Наших грошей» вдалось з’ясувати, що це будівництво фірма розпочала ще в 2006 році. Та під час фінансової кризи проект заморозили. У 2008 році, за оцінками компанії «Кредит Рейтинг», – «Ніка ЛТД» була на межі дефолту. Втім, фінансовий стан компанії поліпшився у 2011 році – у період запуску програми «Доступне житло 30/70».

У тому ж 2011 році – Наталія Ісаєнко вийшла зі складу засновників компанії «Ніка ЛТД», а замість неї керівником компанії призначили Анатолія Савчука. Раніше чоловік був колегою Дмитра Ісаєнка. Вони разом працювали у Центральному будівельному спеціальному управлінні Міноборони.  Нині обидва працюють у галузі будівництва. Один очолює будівельну компанію «НІКА ЛТД», а інший займає керівну посаду у Мінрегіобуді і забезпечує будівельників роботою.