Міноборони розіграло 20 мільйонів на танкові акумулятори між фірмами партнера Порошенка
24.07.2014   //  

Міністерство оборони України 16 липня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Торговий дім «Іста» на закупівлю танкових акумуляторних батарей на суму 20,01 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Замовлено 2 405 батарей типу 12СТ-85, закупівельна ціна склала 4 440,96 грн./ш. Окрім того придбано 2 267 батарей типу 6СТС-170 по 4 115,64 грн./шт.

На участь у тендері подавалися чотири компанії. Дві було відхилено за технічну невідповідність, таким чином єдиними конкурентами лишилися «Іста» й «Укравтозапчастина».

Торговий дім «Іста» займається виготовленням акумуляторних батарей для легкових та вантажних авто, а також для спецтехніки, гусеничних і колісних машин та іншої автотракторної техніки.

Підприємство входило до групи «Укрпромінвест» Петра Порошенка. Наразі торговий дім належить ПАТ «Іста-Центр», офіційними власниками якого, згідно з даними SMIDA, є панамський оффшор «Укрпромінвест Холдінг Лтд» (Ukrprominvest Holding Ltd) (23%), ФДМУ (22%), а також ТОВ «Обєрон-центр» (40 %), де три чверті статутного капіталу контролює Голова наглядради «Іста-Центр» Олег Зімін, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

Торговий дім «Іста» є співзасновником однойменної Національної акумуляторної корпорації. Її першим директором у 2001-2005 також був Олег Зімін, у березні цього року він знову очолив корпорацію.

Також часткою «Іста-Центр» у розмірі 2,18% володіє ТОВ «Укравтозапчастина», яке раніше також входило в «Укрпромінвест».

У 2013 р. в «Укравтозапчастині» заявляли, що Порошенко не має стосунку до підприємства ще з 2009 р., натомість одним з його акціонерів є той самий Олег Зімін.

Реальні бенефіціари «Укравтозапчастини» невідомі. Офіційно компанія на 90% належить британській компанії «Айелсі контракт лімітед». Фірма заснована у 2004, статутний фонд 2 фунти стерлінгів, у 2010р. і 2012 р. двічі отримувала попередження про можливість примусової ліквідації – як компанії, яка не веде діяльності чи не експлуатується. Британська фірма у свою чергу записана на кіпрську «Ergofinance Limited», власником котрої вказаний місцева мешканка Родула Ахілідес. Решта 10% належить київському ТОВ «Салон-магазин «Алеко», яким володіє Олександр Буланий і британська компанія «Бартион ЮК Лімітед».