Військовий годувальник Януковича отримав півмільйона на свинину, викинувши дешевого постачальника
07.07.2014   //  

ДСП «Чорнобильський Спецкомбінат» 24 червня уклав угоду з ТОВ «Перша компанія Максимум» на придбання свинини за 509 тис грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Мають поставити 5 тонн свинини напівфабрикат (великий шматок) вищого ґатунку і також 5 тонн замороженої свинини без шкіри (півтуша) 2 категорії. Вартість кілограма м’яса не оприлюднена. Середня тендерна ціна становить 50,9 грн./кг, що відповідає роздрібній ціні на базарах на вже порубане м’ясо.

Власником «Першої компанії Максимум» значиться Олександр Савченко, відомий як директор «Укрпродакорд ОР». Остання фірма є постачальником продуктів харчування для держустанов та отримала 263,74 млн грн. за харчування армії у період правління Віктора Януковича. «Укрпродакорд ОР» раніше належало Олені Березюк – дружині Руслана Березюка, депутата Білоцерківської міськради, який донедавна представляв Партію регіонів, а тепер позапартійний.

Єдиним конкурентом на торгах було ТОВ «Ректан», яким раніше володів Олександр Савченко, а нині фірма оформлена на Марію Рябцеву. Першозасновниками «Ректану» були Олександр Ємельянов і Олександр Ступак. Останній також відомий як партнер по ТОВ «Грандвуд інвест» Олексія Чеботарьова, близького до екс-голови МВС Віталія Захарченка. Чеботарьова вважають одним з головних гравців нелегального ринку горілки.

Відомо, що спершу «Чорнобильський Спецкомбінат» збирався укласти угоду з дешевшим постачальником – підприємцем Галиною Пашкудою. Вартість цієї пропозиції складала 369 тис грн.

Однак після акцепту цієї пропозиції ТОВ «Перша компанія Максимум» оскаржила дії замовника в Антимонопольному комітеті. Скаржник посилався на те, що пропозиція підприємця Пашкуди не відповідала документації конкурсних торгів і мала бути відхилена замовником.

Зокрема надана ФОП Пашкудою Г.Г. у складі пропозиції конкурсних торгів довідка містила інформацію про працівників іншого суб’єкта господарювання, що не відповідає вимогам документації. Пашкуда подала довідку, що є дилером Ковельської заготівельно-збутової бази сільгосппродуктів, яка забезпечена працівниками відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід.

Під час розгляду скарги АМКУ встановив невідповідність пропозиції ФОП Пашкуда і зобов’язав замовника скасувати рішення прийняті замовником після розкриття пропозицій конкурсних торгів і завершити закупівлю відповідно до закону. Після цього переможцем тендеру оголосили ТОВ «Перша компанія Максимум», що оскаржувала закупівлю.