НКРЕ під керівництвом менеджера Клюєва залишило Клюєву надприбутки від сонячної енергії
06.07.2014   //  

Тарифи для сонячних електростанцій з 1 липня встановлено без урахування розпорядження Кабміну про майже двократне зниження пікового коефіцієнта, який використовується для розрахунку тарифів.

Відповідне рішення закріплене постановою Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ) №931 від 27 липня.

Згідно з постановою, «зелені тарифи» для сонячних електростанцій з липня зростуть на 1,1% через зростання курсу євро. Для наземних станцій тарифи складуть 753,53 або 549,45 коп./кВт-год (без ПДВ), для станцій, розміщення на дахах – 580,84-722,13 коп./кВт-год (без ПДВ, в залежності від потужності).

Розпорядженням №589-р від 18 червня Кабмін рекомендував НКРЕ знизити з 1,8 до 1,01 піковий коефіцієнт, який використовується при розрахунку «зелених» тарифів для сонячних електростанцій.

Як зазначається у документі, таке рішення уряд прийняв «з метою зниження тарифного навантаження на кінцевого споживача електричної енергії». Однак за даними «Дзеркала тижня», Міністерство юстиції зареєструвало урядове розпорядження №589-р із зауваженням про неповну відповідність цього документа законодавству України. Згодом НКРЕ прийняло свою постанову №931, у якій і проігнорувало урядову пропозиції по зменшенню коефіцієнта.

Відтак в Україні залишаються найбільші в Європі тарифи на сонячну електроенергію.

Найбільшим виробником сонячної електроенергії в Україні є група компаній «Activ Solar» Сергія та Андрія Клюєва.

Колишній голова Адміністрації президента Андрій Клюєв був оголошений у міжнародний розшук після втечі Віктора Януковича. За даними ЗМІ, Клюєв вже подав позов до суду з вимогою виключення його зі списку осіб, щодо яких Євросоюз застосував економічні санкції.

Нагадаємо, НКРЕ з 2010 року очолює Сергій Тітенко, який раніше працював у компанії «Укрпідшипник» братів Клюєвих та «Київенерго» Ріната Ахметова.

92848

92850