У парламенті під приводом війни на Донбасі знову хочуть влаштувати свято для тендерних корупціонерів
26.06.2014   //  

У Верховній Раді наступного тижня може бути розглянуто законопроект №4789 Олександра Кузьмука, яким від відкритих торгів можуть увільнитись усі замовники державних закупівель. Про це «Нашим Грошам» повідомив керівник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Законопроектом пропонується скоротити до 1 дня час на проведення неконкурентної процедури закупівлі «під час особливого періоду або в умовах надзвичайного стану».

При цьому законопроектом на передбачено чіткого переліку замовників, яким дозволено здійснювати неконкурентні закупівлі по скороченій процедурі.

Нині у законі є норма, яка чітко визначає це право за наступними відомствами: Міністерство оборони України, Міністерство внутрішніх справ України, Служба безпеки України, Національна гвардія України, Державна прикордонна служба України, Служба зовнішньої розвідки України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Виключення цієї норми дозволить проводити неконкурентні закупівлі будь-яким державним установам та підприємствам замість відкритих торгів.

У висновку Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією з приводу законопроекту 4789 вказано, що «у проекті акта виявлено корупціогенні фактори – проект акта не відповідає вимогам антикорупційного законодавства».

Нагадаємо, Верховна Рада спростила тендери для військових 6 травня. Тоді під тиском громадськості депутати з голосу внесли перелік відомств, яким було дозволена спрощена процедура.

20 травня ВР також прийняла закон, яким військові увільнялись від публікації даних про свої закупівлі у «Віснику держзакупівель». Про них мали інформувати лише Кабінет міністрів вже по факту їх здійснення. Під тиском громадськості в.о. президента Олександр Турчинов пообіцяв ветувати цей закон, тому парламент виключив норму по неопублікування інформації щодо військових тендерів.