Метрополітен Кернеса за 5 мільйонів купив рельси Ахметова у фірми з орбіти нардепа з двійною переплатою
26.06.2014   //  
Метрополітен купив такі рельси по 24 600 грн/т.

Харківський метрополітен купив такі рельси по 24 600 грн/т.

КП «Харківський метрополітен» 17 червня уклало угоду з ТОВ «Лоска» на придбання запчастин вартістю 6,14 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Більша частина закупівлі – 5,41 млн грн. – припала на придбання 220 тон залізничних рейок Р-50 виробництва «Азовсталі» (входить в групу Ріната Ахметова) по цінам, які значно перевищують ринкові. Тендерна ціна склала 24 600 грн/т, тоді як у відкритих джерелах є дані про продаж таких рейок по 13410-13855 грн./т. При цьому рельси саме «Азовсталі» можна придбати ще дешевше – по 12 500 грн/т.

Власницею фірми «Лоска» до жовтня 2011 року була Галина Мартиненко, потім фірму перереєстрували на директора Павла Лисанця.

Галина Мартиненко є власницею ТОВ «Преміум груп 2010», що знаходиться за однією адресою з фірмою «Лоска» (Харків, вул. Червоноармійська, буд. 8/10 «В»). Директором «Преміум груп 2010» працює Ірина Батура, партнерка Сергія Канцедала по фірмі «Лотта Плюс». У свою чергу Канцедал був засновником ТОВ «Лотта», працівник якої Олександр Ровенський є партнером Наталії Остапчук, дружини екс-начальника ДП «Південна залізниця» (головний офіс базується у Харкові) Віктора Остапчука, сьогодні народного депутата, який донедавна входив у фракцію Партії регіонів, а тепер входить до депутатської групи «Економічний розвиток». «Лоска» і «Лотта» отримували щедрі підряди від ДП «Південна залізниця» у часи, коли її очолював Остапчук. За даними держреєстру, на початку червня цього року «Лотта» припинила свою діяльність.

Єдиним конкурентом на торгах було ТОВ «ТП Восток Сервіс» харківянки Яни Камєнєвої. Відомо, що першозасновником цієї фірми був Валентин Шевко, який є партнером по ТОВ «Грін Ленд» Віталія Печури і Галини Давидової, яких пов’язують з оточенням мера Харкова Геннадієм Кернесом.