Чому «Укрзалізниця» не несе золотих яєць
24.06.2014   //  

Топ-10 ганебних фактів, які вимагають реформування залізничного монстра.

Якби уряд зголосився на реформу залізничного господарства, це б унеможливило у майбутньому цей хіт-парад. Його складено з офіційних даних та повідомлень відкритих джерел про події та схеми, які спокон віку символізували безалаберність та жагу наживи окремих діячів. Отже:

«Топ-10 шахрайсько-збиткових випадків на «Укрзалізниці»

Люди в погонах вже зайнялись схемами "Південно-Західної залізниці" Олексія Кривопішина.

Люди в погонах вже зайнялись схемами “Південно-Західної залізниці” Олексія Кривопішина.

10. «Південно-Західна залізниця» минулого року надавала Генпрокуратурі в оренду автомобіль Mazda 6 sdn. Здавалося б нічого кримінального, якби не одне але. За період дії договору оренди залізничники витратили на утримання цієї автівки 17 124 гривні. А Генпрокуратура заплатила по договору 11 739 грн. Тобто залізниця спонсорувала прокуратуру на 5 385 грн. Здавалося б яка дрібниця, але саме з дрібниць складаються дружні людські стосунки. А вони є далеко не зайвими для директора ПЗЗ Олексія Кривопішина у стосунках з правоохоронцями. Скажімо, днями стало відомо, що міліція порушила кримінальне провадження щодо посадовців ПЗЗ за таку собі тендерну махінацію. Минулого року залізниця спочатку призначила чотири приватні фірми на обслуговування пасажирських вагонів, а потім провела нібито тендери на ці послуги вартістю 71,28 млн грн., які і повигравали заздалегідь визначені компанії. Просто нагадаємо, що три з чотирьох фірм так чи інакше пов’язані з оточенням самого Кривопішина (Більше про це читайте у статті «Приватизація залізниці Кривопішина»).

9. Найбільшим будівельним підрядником «Львівської залізниці» останніми роками є фірма «Габіони Захід Україна» (наприклад, минулого року отримала 4,14 млн грн. на кріплення русла річки Бистриця та 7,81 млн грн. на капремонт земляного полотна залізниці від Чернівців до кордону). Така любов може мати просте пояснення – її власником є колишній керівник Колійної машинної станції Львівської залізниці Роман Білоросюк. Він також очолював одну з місцевих організацій партії «Відродження» Георгія Кирпи, що починав свій шлях до «Укрзалізниці» саме з «Львівської залізниці».

Ремонт колеї подекуди зводився до заміни старих рейок на... старі.

Ремонт колеї подекуди зводився до заміни старих рейок на… старі.

8. Минулого року «Південно-Західна залізниця» планувала відремонтувати колію на 270 млн грн. Однак за підсумками року виявилось, що на це пішло 279 млн грн. «Перевиконання» плану мало дуже симптоматичне пояснення. «У зв’язку з відсутністю поставок УЗ рейок в минулих роках роботи з модернізації колії були перекриті старими рейками», йдеться у акті перевірки діяльності залізниці. А коли привезли нові рейки то їх встановили на вже ремонтовані ділянки за додаткові гроші.

7. У далекому 2008 році «Львівська залізниця» виявила пропажу 17 вагонів на станції Херсон Одеської залізниці. Вони стояли собі в запасі, а потім просто зникли. Зрозуміло, що проти начальника станції Херсон порушили карну справу. Через чотири роки млявого розслідування її закрили через амністію і після цього львів’яни вирішили судитись з одеськими колегами за відшкодування загублених вагонів, оцінених у 952 тис грн. У це важко повірити, але два регіональні підрозділи однієї «Укрзалізниці» судились ще рік, аж поки Вищий госпсуд наприкінці 2013 року виніс постанову –львів’янам відмовити. Тобто у сухому залишку маємо наступне – вагони, мабуть, роками припадали пилом на запасних коліях, потім їх вкрали, ще пізніше виявили їх нестачу, і за це ніхто не відповів.

6. У «Донецької залізниці» є один довговічний страховий партнер. Ще у 2007 році залізниця уклала угоду з компанією «Нафтагазстрах» на добровільне медичне страхування своїх працівників. Гроші цілком пристойні, лише за 2013 рік залізниця перерахувала страховикам 32,48 млн грн. А у 2011 році «ДЗ» розширила спектр відносин з «Нафтагазстрахом» ще й на медичне страхування своїх пенсіонерів – це ще 9,89 млн грн. за минулий рік. Така любов теж може мати своє пояснення. Саме у 2007 році, коли було укладено першу з вказаних угод, заступником гендиректора «Укрзалізниці» було призначено Анатолія Чубинського. І треба ж такому було трапитись, що саме так звуть одного з власників страхової компанії.

Богдан та Ярослав Дубневичі (зліва і в центрі) робили мільярдний гешефт з директором "Укрзалізниці" Михайлом Костюком (справа).

Богдан та Ярослав Дубневичі (зліва і в центрі) робили мільярдний гешефт з директором “Укрзалізниці” Михайлом Костюком (справа).

5. Головний закупівельний підрозділ залізниці – «Укрзалізничпостач» – має одну погану звичку: при виборі підрядників коливатись разом з генеральною лінією правлячої на даний момент партії, а не разом з ринковими цінами. Коли до влади в «УЗ» приходили члени команди Кирпи, то одними з найбільших улюбленців залізниці ставали фірми львівських братів Дубневичів (один є місцевим депутатом на Львівщині, другий – нардепом). Вони отримували мільярди за дизпаливо та запчастини для колії, патентовані Дубневичами та Михайлом Костюком – той керував «УЗ» у 2009-2010 роках, коли брати натендерили в системі «Укрзалізниці» 1,37 млрд грн.

Зміна влади у 2010 році призвела до одонечування «Укрзалізниці», і як результат – до змін вектору тендерних мільярдів. Одним із основних постачальників дизпалива стала «Перша паливна компанія», зареєстрована на такого собі Всеволода Момота з Донецька. Менше, ніж за два роки ця фірма отримала підряди на 5,11 млрд грн., більшість яких було отримано від «Укрзалізничпостачу». І треба сказати, що остання зміна влади у 2014 році, не дуже похитнула позиції донецьких. Вони навіть дозволили собі через суд вимагати від «УЗ» підвищення ціни на паливо і вже виграли першу інстанцію. Якщо залізничники не відіб’ються у апеляції, то платитимуть «Першій паливній» за дизпаливо по 19 120 грн./т, що на 3 тис грн. дорожче від нинішніх ринкових цін (Докладніше у статті «Довідка для залізниці на півмільярда»).

Kolesnikov-Boris4. У 2011 році віце-прем’єр Борис Колесніков домігся дуже вигідної реформи. «Дуже вигідної» – не для держави. Усі вантажні вагони були передані у розпорядження шести приватних фірм, закріплених за кожною з шести регіональних залізниць. Саме приватні фірми почали надавати вагони в оренду всім бажаючим за ціною, яка миттєво виросла на 33-50%.

Деякі з цих фірм були зареєстровані працівниками самих залізниць середньої ланки. А одна привела прямо до бенефіціарів схеми. Засновником ТОВ «Карготранс» виявився Юрій Кияшко, відомий як член ревізійної комісії ПАТ «Керченський металургійний комбінат» та директор ТОВ «Аврора лтд» нардепа від Партії регіонів Антона Пригодського. Тоді нардеп ще підтримував приязні стосунки з Януковичем, тому навіть директором «Укрзалізничпостачу» (обсяг щорічних тендерів близько 10 млрд грн.) став Олег Якімовський – один з топ-менеджерів «Попаснянського вагоноремонтного заводу» Пригодського. Однак згодом стосунки Януковича і Пригодського зіпсувались, і схема з «прокладками» були змінена. Однак вона діяла щонайменше рік і за цей час вона стигла принести збитки державі у розмірі 1 млрд грн.

3. «Укрзалізниця» завжди була не тільки «роздаточною» грошей для наближених, але й інших матеріальних активів. Наприклад компанія «Лемтранс», яка у 2000-х роках була таким собі кооперативом Януковича, Пригодського і Ахметова, по цікавій схемі отримала більше 12 тисяч державних вантажних вагонів. Це зробило «Лемтранс» найуспішнішою фірмою України на ринку залізничних перевезень з річним доходом 6 млрд грн.

А ось про власні вагони «Укрзалізниця» дбала не надто. У 2013 році виявилось, що деповський ремонт державних вагонів коштував 36 315 грн., а приватних – 30 384 грн. Різниця пояснюється банально – вагонний парк «УЗ» у порівнянні з приватним є більш застарілим, тому ремонтувати його треба більше.

2. 2011 рік став переломним для «Укрзалізниці». Її деградація прискорилась у рази з призначенням нового керівника – донецького вихідця з «Лемтрансу» Володимира Козака. Прибуток «УЗ» відразу впав вдвічі – з 800 до 400 мільйонів гривень.

дохід прибуток

Також було змінено стратегічний курс – залізниці почали неймовірними темпами набирати кредити. Якщо у 2012 році вони позичили 1,8 млрд грн., то через рік – вже 3,9 млрд грн.

При цьому відрахунки на амортизацію вагонів було зменшено на півмільярда (а це гроші для оновлення парку, який і несе «золоті яйця»), а на капінвестиції – на 2,2 млрд грн. (а це гроші на підтримання самою суті залізниці – інфраструктури, колії).

дефицитная аммортизация

Тобто на шиї «Укрзалізниці» затягувався борговий зашморг. Робилось це руками кількох російських банків та «Всеукраїнського банку розвитку» Олександра Януковича, які стали основними кредиторами «УЗ». І звісно ж корейцями, які надали кредит на закупівлю «Хюндаїв» – більш дорогих, більш ламких, ніж українські швидкісні поїзди.

До речі, маловідомий факт про «Хюндаї» – їхні пасажири не п’ють чаю. «Донецька залізниця» виявила, що після запуску корейців кількість пасажирів зросла з 7,7 млн у 2012 році до 7,9 млн у 2013-му – тобто на 3%. Здавалося б це має привести до зростання прибутків від пов’язаних сервісів. Однак виявилось, що продаж чаю у поїздах «ДЗ» зріс лише на 0,05%. «Такий незначний приріст пояснюється   введенням в експлуатацію швидкісних поїздів, які тільки сприяли збільшенню перевезених пасажирів, але не вплинули на кількість реалізованих стаканів чаю», – йдеться у акті перевірки діяльності залізниці.

Леонід Кучма і Георгій Кирпа освоїли не один державний мільярд.

Леонід Кучма і Георгій Кирпа освоїли не один державний мільярд.

1. Вважається, що найкращим реформатором «Укрзалізниці» був Кирпа. Він залізною рукою навів порядок, примусивши поїзди ходити за розкладом, провідників – працювати, а не відлежуватись, вантажні вагони – приносити прибуток. Однак всі його «реформи» мали зворотній бік. Ось історія його кар’єрного стрибка. У 90-х Кирпа очолював «Львівську залізницю», яка за рахунок власних коштів у розмірі 1,3 млрд грн. (а це у цінах 2000 року становило понад $200 млн) збудувала резиденцію «Гута» в Карпатах і «подарувала» її Державному управлінню справами, щоб президент Леонід Кучма мав де елегантно проводити канікули. Кучма оцінив жест і призначив Кирпу директором «УЗ». А після цього дозволив йому такі капіталоємні і зручні для розпилу проекти як будівництво «недоавтобану» Київ-Одеса (загальна ціна 2,7 млрд грн., більшу частину яких позичили у німців), будівництво Дарницького мосту за 9,2 млрд грн. Тобто мова йшла про мільярди. І саме мільярди почала втрачати «Укрзалізниця» від пасажирських перевезень при Кирпі. Ну а вже його наступники продовжили гвалтування державної залізниці і у сфері вантажоперевезень, завівши «Укрзалізницю» туди де вона є зараз – в глухий кут.

Карпатська резиденція для Кучми вартістю 1,3 млрд грн.

Карпатська резиденція для Кучми за даними “Форбсу” коштувала залізничникам Кірпи 1,3 млрд грн.

Вихід з нього зараз є лише один – докорінна реформа залізниці з ліквідацією купи непотрібних підрозділів, які висять зарплатним каменем на шиї потенційно дуже прибуткової компанії. Звісно, все це має відбуватись під наглядом громади. Оскільки в Україні і за її межами є багато охочих відщипнути собі шматочок під час великого переділу. Зрозуміло, що реформ потребує зараз мало не вся Україна, але спершу варто звернути увагу на курку, яка може нести золоті яйця. Бо поки що маємо перепелині, та й ті щоранку розкрадаються різними тхорами.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»