Топ-10 проблемних ділянок та будівництв Києва (фото)
22.06.2014   //  

Експерти «ЛІГАБізнесІнформ» склали рейтинг найспірніших рішень про землевідводи та будівництво у Києві, які потребують термінового перегляду.

10Десяте місце отримує торговий центр на Львівській площі, 8б (площа ділянки під забудову – 0,14 га, площа забудови -. 891,5 кв м), який кияни та активісти іронічно називають «чотириповерховий фонтан». Справа в тому, що невідомий забудовник отримував дозвіл на «реконструкцію фонтану», а в підсумку побудував повноцінне будівлю.

За цей об’єкт із забудовника пропонують стягнути по всій строгості закону: і штраф за хитру заміну фонтану і скверу, і кошти, недоотримані міською казною в результаті заплутаних рокіровок. «Поки питання землі – головного ресурсу міста – залишається кулуарним і закритим, сюрпризи у вигляді будівель замість фонтанів не закінчаться ніколи», – упевнений со-координатор Ради з урбаністики Києва Григорій Мельничук.

09Дев’яте місце – знаменитий вертолітний майданчик Віктора Януковича і так і не побудовані поруч фітнес-центр і готель на Парковій дорозі (сумарна площа землі під будівництво вертодрому, SPA-центру і готелю – 1,12 га).

«Ця ділянка продавався без конкурсу як об’єкт транспортної інфраструктури Потрібно оцінити його реальну конкурсну вартість і просити замовника будівництва компенсувати місту збитки Якщо той не погодиться – рішення про продаж поза конкурсом вважати недійсним і оголосити новий конкурс на придбання ділянки», – вважає директор Аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Хоча вимагати компенсації буде складно. «Варіант упущеної вигоди – це дуже суб’єктивний аспект, що вимагає складного розрахунку і судового визнання факту і розміру упущеної вигоди. Навіть якщо буде вирахуваний розмір упущеної вигоди, він буде непорівнянний з реально нанесеним збитком. Може взагалі виявитися, що це місцева рада ввела в оману інвестора та незаконно передала земельну ділянку. І тепер саме рада повинна виплатити упущену вигоду інвестору», – відзначає старший юрист ЮФ «Василь Кісіль і партнери» Наталія Доценко-Білоус.

08Восьме місце – дві ділянки по обидві сторони колони Магдебурзького права сумарною площею 0,52 га (право довгострокової оренди ділянок надано Київрадою підприємству «Будсервіскомплект»), де планувалися готелі у вигляді багатопалубні кораблів.

Поки не почалося повноцінне будівництво, землю пропонують повернути у власність міста. «Внизу на Набережній найбільші питання до цих ділянок. Поки проекти їх забудови тільки на папері, ці питання потрібно терміново вирішувати», – каже Григорій Мельничук.

07Сьоме місце – історичне перше депо метрополітену біля станції «Дніпро». Тут на ділянці площею 0,19 га будують ресторан, який, за чутками, буде називатися «Червоний хамелеон». Будівництво пов’язують із зіркою російської естради Аллою Пугачовою.

Об’єкт пропонують розібрати, поки не пізно, завершивши реальну реконструкцію депо, як планувалося раніше. «Велике питання, як так звана «реконструкція» першого (1960-го року, історичного!) Депо метрополітену біля станції метро «Дніпро» перетворилася на новобудову, що затьмарила красиву станцію на естакаді», – каже Григорій Мельничук.

06Шосте місце – будівля на розі Верхнього і Нижнього Валів і вулиці Костянтинівській (багатофункціональний комплекс «Поділ Престиж», забудовник – ТОВ «Пателі Лізинг»).

«Спочатку в проекті було передбачено спорудження 4 – 6 поверхів, які «мансардою і ще мансардою, і ще горищем» доросли до 14-ти поверхів. Для Подолу це жах, і якщо забудовника не зобов’яжуть знизити поверховість, про ревізію містобудування говорити і не варто» – розповідає Григорій Мельничук.

За дворазове перевищення поверховості забудовнику світить штраф, але можна обійтися і без нього, якщо прибрати зайві поверхи – технологічно це здійснимо, повідомляє Олександр Сергієнко.

05П’яте місце розділили три будівлі, разом порушують панорамний вид правого берега. Будівлі на пагорбах по вул. Грушевського, 9-А (забудовник – Aurora Development) і Diamond Hill на площі Слави (забудовник – «К.А.Н. Девелопмент»), багатофункціональний комплекс на Кловському узвозі, 7а («хмарочос Куровського»​​, забудовник – компанія «Житлобуд» ).

Всі три об’єкти зведені з рядом порушень, починаючи від землевідведення, і закінчуючи перевищенням допустимої поверховості. Їхні експерти пропонують, як мінімум, знизити до нормативно допустимих висот. «Технічно це цілком здійсненно, це не знесення і не вибухові роботи, необхідно просто розібрати потрібну кількість верхніх поверхів», – говорить Олександр Сергієнко.

«Мрія багатьох киян – розібрати Diamond Hill, оскільки він не лише зіпсував панорамні види, але й порушив зв’язаність рекреаційної зони. Там могла бути алея, яка зв’язала б Маріїнський парк з Парком слави» – каже Григорій Мельничук.

04Четверте місце. Ділянка на Набережному шосе 4Б площею 0,52 га, де раніше стояла будівля Київського водогону.

Його урбаністи і архітектори пропонують повернути у власність міста. «Ця ділянка необхідно повернути в комунальну власність, посадити у в’язницю чиновника, який дав дозвіл на знесення пам’ятника. Думаю, сам пам’ятник немає сенсу відновлювати. Але можна провести слухання, конкурс на створення громадського простору в цьому місці», – вважає співзасновник громадської ініціативи «Простір міста» та Ради з урбаністики Києва Андрій Косецький.

03Трійку лідерів відкриває незавершене будівництво елітного житлового комплексу біля Софії Київської на ділянці площею 0,44 га по вул. Гончара 17-23. Забудовник – «Інвестиційна будівельна група».

Оскільки новий елітний ЖК планується звести на території, що охороняється ЮНЕСКО, будівництво, на думку активістів «Збережи старий Київ» необхідно визнати незаконною і скасувати. «Але якщо об’єкт вже будується або побудований, неможливо юридично говорити про знесення або прийняття цього об’єкта в комунальну власність Це грубе порушення прав приватної власності, тут вже земля набуває вторинне ставлення по відношенню до нерухомості, яка на ній розташована», – говорить Наталія Доценко-Білоус.

02Друге місце– один з найбільш спірних об’єктів, історичну спадщину міста. Гостинний двір на ділянці площею 1,02 га (початковий власник ділянки та об’єкта – Київрада, орендар – ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація»), який активісти та експерти з урбаністики вимагають повернути громаді міста.

«Гостиному двору необхідно повернути статус пам’ятки містобудування (не кажу про історію, це дійсно не стара споруда, але воно унікальне для Києва). При передачі прав власності на цю будівлю, його вартість була занижена як мінімум в 10 разів. Є об’єктивні дані оцінювачів, скільки можуть коштувати квадратні метри в спорудах на Подолі подібного типу. А заниження було вироблено не випадково, щоб наступному власникові можна було присвоїти цю будівлю. Є таке положення закону, при якому забудовник, який вкладає більше чверті оціночної вартості об’єкта, може його приватизувати без конкурсу», – говорить Олександр Сергієнко.

01Лідер хіт-параду: ділянка по вул. Володимирська, 2 – Десятинна церква. Тут передбачалося побудувати новий храм прямо на місці залишків фундаменту стародавньої церкви.

Зупинити будівництво, прибрати паркан і повернути історичний фундамент Десятинної церкви на місце вимагав вже цілий ряд громадських організацій. Тим більше, на те є всі підстави – ​​місце знаходиться в числі історичних реліквій міста. «Цей землевідвід відноситься до найбільш спірним в т.зв. «буферній зоні» між Софією Київською і Києво-Печерською Лаврою, його необхідно негайно скасувати», – вважає співзасновник громадської ініціативи по боротьбі з протиправними забудовами «Збережи старий Київ» Ігор Луценко.