Посипався банк екс-голови «Нафтогазу», у якому обслуговували сім’ю Ющенка
18.06.2014   //  

«Єврогазбанк» відчуває серйозні проблеми з ліквідністю, які можуть призвести до введення у фінустанову тимчасової адміністрації, повідомив «Forbes» з посиланням на джерела. У прес-службі банку стверджують, що офіційного рішення НБУ поки ще немає, проте не виключають його появи в найближчі дні.

Фінустанова може стати одинадцятою з початку року, в яку зайде тимчасова адміністрація.

Керівник банку, що побажав залишитися неназваним, розповів, що «найбільш «смачних» клієнтів з банку забирали, починаючи з січня. Останні кілька місяців люди намагаються просто забрати з банку свої кошти».

«Навряд чи «Єврогазбанку» дадуть рефінансування [Нацбанку]. Може станеться диво, і банк отримає кредит від «Ощадбанку». Але основні VIP-вкладники вже розслабилися», – резюмує джерело Forbes, близьке до НБУ.

«Єврогазбанк» був заснований в 2006 році. Станом на 1 квітня 2014 його найбільшими акціонерами є екс-глава НАК «Нафтогаз України», близький до екс-президента Віктора Ющенка Олексій Івченко (39,62%), а також Галина Івченко (31,96%) і Христина Івченко (17,78%).

За словами співрозмовника «Forbes», вцьому банку обслуговувалася родина екс-президента Віктора Ющенка. Останній свого часу також давав головному акціонеру поради з ведення бізнесу.

«Самое, напевно, цінне, щомені порадив Віктор Андрійович, це дотримуватися принципу: якщо ти власник і акціонер банку, ти зобов’язаний контролювати всю ситуацію і діяльність. Бути не просто номінальним власником, а якщо щось сталося, говорити, що винен сам… Ви не назавжди власник. Цей принцип – одна з рекомендацій Ющенко. Я їй слідую, і вважаю, що це дуже правильний підхід», – розповідав Івченко наприкінці 2012року.