Розмір тендерних відкатів Дніпропетровщини: 15% – ОДА, 8% – правоохоронцям
16.06.2014   //  
Святослав Олійник демонструє відкати на тендерних схемах Дніпропетровщини.

Святослав Олійник демонструє відкати на тендерних схемах Дніпропетровщини.

Розмір відкатів у Дніпропетровській області при витрачанні бюджетних коштів протягом багатьох років становив 30-50%. Про це заявив в.о. заступника губернатора Дніпропетровщини Святослав Олійник, оголошуючи перші результати аудиту витрачання бюджетних грошей області, повідомляє видання «Лица».

За словами Олійника, 15-16% йшло на відкат Дніпропетровській ОДА, 8% – правоохоронним органам, 3-10% – хабар казначейству.

Ще 12% коштувала конвертація в готівку. У межах 10-15% становило розкрадання розподілювачів бюджету і близько 5-6% – заробіток виконавців робіт.

«Ми вважаємо, що у місті Дніпропетровську нераціонально витрачається приблизно мільярд, по Дніпропетровській області – більше мільярда гривень», – заявив Олійник. За його словами, такий розподіл бюджетних коштів існував протягом багатьох років.

Правоохоронці зараз розслідують діяльність Департаменту комунального господарства і капітального будівництва Дніпропетровської міськради, зокрема, стосовно розкрадання 10 млн грн. (за даними Олійника – 13 млн грн.) бюджетних коштів, виділених на ремонт і експлуатацію автомобільних доріг. У рамках цього епізоду вже на два місяці затриманий директор цього департаменту, заступник мера міста Володимир Лисий.

Досудове розслідування встановило, що посадовці цього Департаменту протягом 2012-2014 років незаконно заволоділи бюджетними коштами. Безпосередньо Лисий організовував тендери, до участі в яких, як правило, допускалися двоє учасників. Надалі переможець переводив гроші, які вигравалися на тендері, на фіктивні фірми, які значилися як субпідрядники (постачальники і т.д.).

«Гроші з міського бюджету, проходячи всього одного переможця тендеру, зразу потрапляють в «яму» – фіктивні фірми. Об’єм відкатів тут 30-50% від суми, яка виділяється», – зазначив Олійник.

За його словами, у Дніпропетровську утворилася найбільша в області бюджетна діра.

При цьому чиновник зізнався, що до фірм, які працювали в умовах корупційних схем і при цьому заробляли 5-6% від офіційної вартості робіт, практично немає питань.

Синім виділені фірми, які перемагали на тендерах Департаменту комунального господарства та капбудівництва міськради, червоним - фіктивні фірми, в які «зливалися» гроші, як субпідрядникам.

Синім виділені фірми, які перемагали на тендерах Департаменту комунального господарства та капбудівництва міськради, червоним – фіктивні фірми, в які «зливалися» гроші, як субпідрядникам.