Куди йдуть хабарі з дніпропетровських митниць?
15.06.2014   //  

У бомбовій історії із Георгієм Ярошенком як новим «смотрящим» за дніпропетровськими митницями лишився непоміченим один нюанс. Причому найсуттєвіший.  Але спершу, ніж до нього дійти, варто нагадати бекграунд.

Отож, кілька днів тому до Дніпропетровська приїхав «ударівець» Ярошенко – бізнес-партнер нардепа Валерія Іщенка,  і за допомогою місцевого СБУ зібравши бізнесменів, повідомив, що віднині за безпроблемний прохід митниці буде збирати він.

Один із присутніх поскаржився новій дніпропетровській владі в особі – Корбана-Олійника-Філатова, після чого ті телефонами підняли на диби соціальні мережі і інтернет-сайти, а далі вже докотилось і до Порошенка-Кличка- Наливайченка. Коротше, розслідування іде, Ярошенка вже назвали самозванцем, і всі обіцяють, що незабаром історія добіжить логічного кінця.

Варто зауважити, що практично всі коментарі читачів соцмереж, (а їх тисячі) були дуже позитивно-патріотичного спрямування. Зрештою, було чому тішитись –  знайшовся бізнесмен, який не зламався, нова влада в ту ж мить викрила злочинця, до того ж публічно. Та й подача інформації була без бюрократичних реверансів. Наприклад: «Ты, п#дераст, слушай меня внимательно! Мы тебя в розыск объявим – и мы тебя найдем! Мы с тобой разберемся по закону! А не сможем по закону – по совести разберемся! Здесь война – люди каждый день идут на фронт, сегодня нам раненых привезли 26 человек! И два “двухсотых”! А ты, гнида, приехал к нам рэкетом заниматься» (Корбан до Ярошенка).

Тобто уже всім ясно, що зло буде неминуче покаране, тим паче, що справою зайнявся президент. Пересічний люд почав потрохи втрачати інтерес до історії. Тим часом одне питання залишилось нерозкритим.

Бо, якщо Ярошенко приїжджав перекришовувати тіньові потоки митниці, значить до цього часу це робив хтось інший? Мало – того – кришує зараз.  І хто?

Я вирішив перепитати про це одного з головних героїв цієї справи – заступника голова ОДА Святослава Олійника. Відповідь, чесно кажучи, вразила –  «у нас корупції на митницях нема». Відповідь дивна з двох причин. По-перше, як це – всюди є, а в Коломойського нема? По-друге, місцева влада не може кардинально вплинути на державну митницю.

Бо головна корупція на митницях полягає в існуванні так званих «таблиць», які дозволяють братии різний податок із того самого товару. На розсуд митника.

Чим добрий Фейсбук, що він одразу виявляє справжній стан речей. Коментар місцевого підприємця (прізвище в картинці замальоване нами) показав, що Святослав Олійник, скажімо так,- дещо не володіє ситуацією. І хабарі на Дніпропетровщині беруть.

FB

 

Зрештою, це визнав і сам Олійник, зі словами: переможемо «Удар», а потім – «таблиці».

Ми, в «Наших грошах», взагалі-то більш схиляємось до іншого розвитку подій: перемогти всю схему, а далі вже не буде, із ким змагатись – ні з «Ударом», ні з БЮТ, ні з ПР.

Але хай буде так. І все ж лишається один момент.

Олійник правильно називає митні «таблиці» калетниковськими. Натякуючи, куди йшов потік фінансових подяк від імпортерів. Але, якщо тепер, завдяки шуму вони не стали «ударівськими», то куди ж несуть тепер тугенькі пачки банкнот? Система ж не припинила працювати. Варіантів, насправді лише два – або старі корупціонери, або якісь незафіксовані нові. В останній варіант віриться більше.

Відтак особисто я повірю у повну економічну щирість дніпропетровської влади, якщо вона з таким же завзяттям почне пропагувати ідею скасування цієї схеми в принципі, по всій Україні.

А якщо дніпропетровського бунту проти «таблиць» не станеться, то треба буде ретельніше прислухатись до слів Святослава Олійника: «Ярошенко позиціонував себе «смотрящим» за трьома областями – Харківською, Одеською і Дніпропетровською».

Про всяк випадок доведеться слідкувати за митними новинами із усіх цих регіонів. Побачимо, хто там тепер «смотрящий».

 

Блог від: Олексій Шалайський