Трамвайники Кернеса планують віддати Григоришину 4 мільярди за електроенергію за один рік
11.06.2014   //  

Комунальне підприємство «Міськелектротранссервіс» м. Харків 4 червня оголосило закупівлю у «Харківобленерго» електроенергії на 2014 рік по процедурі «в одного учасника» на 4,14 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

У оголошенні вказана сума прописом – «4 143 672 000 (чотири мільярди сто сорок три мільйони шістсот сімдесят дві тисячі) грн.», яку планується витратити на 98,80 млн квт/год (з урахуванням реактивної енергії).

Міськелектротранссервіс

Відтак запланована вартість електроенергії становить 41,94 грн. за квт/год. Остаточно угоду ще не підписано.

Це рівно у 120 разів дорожче від тарифу для електрифікованого міського транспорту, вказаного на сайті «Харківобленерго», – 0,3495 грн. за квт/год.

Ця ціна визначена відповідно до постанови № 757 Національної комісії, що здійснюе державне регулювання у сфері електроенергетики, від 27 травня 2014р.

Тендер проводиться за неконкурентною процедурою закупівлі оскільки «Харківобленерго» займає монопольне (домінуюче) становище на ринку постачання електричної енергії в межах Харківської області (включаючи м. Харків).

«За даними офіційного веб-сайту АМКУ Акціонерна компанія «Харківобленерго» внесено до Переліку суб’єктів природних монополій Харківської області, яке займає монопольне становище на регіональному ринку передачі та розподілу електричної енергії в межах м. Харкова», – вказано в обґрунтуванні закупівлі.

65% акцій «Харківобленерго» належать державі Україна. Ще 30% належать кіпрському офшору «Гаренсіа ентерпрайзіз лімітед» (Garensia enterprises limited), пов’язаний з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним.