Рідний яхт-клуб чиновника з ОДА хоче узаконити самочинне будівництво у Дніпропетровську
10.06.2014   //  

ТОВ «Яхт-клуб «Прибій» хоче узаконити будівництво у прибережній захисній смузі в межах Дніпропетровська. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 3 червня.

У жовтні 2007 року яхт-клуб отримав в оренду на три роки ділянку площею 1,02 га, яка знаходиться по вул. Набережній Заводській, 2 у Дніпропетровську. Площа водної зони ділянки складає 0,2 га, а прибережної захисної смуги – 0,8 га.

У 2008 році третейський суд визнав право власності яхт-клубу без акта введення в експлуатацію на нерухоме майно – човновий причал і прибудови загальною площею 1248,9 кв м.

В кінці 2012 року фірма звернулася до суду з проханням визнати за нею право власності на вказану нерухомість, яка протягом 2011-2012 років була самовільно реконструйована і розширена. Жодних дозволів і погоджень на будівництво яхт-клуб не отримував.

Суди перших двох інстанцій позов фірми задовольнили, посилаючись на ч.5 ст.376 Цивільного кодексу, що надає право узаконити самочинне будівництво лише власнику та користувачу земельної ділянки.

Разом з тим, як вказує Вищий госпсуд, суди не встановили, чи була фірма на той час орендарем вказаної ділянки. У матеріалах справи є лише рішення Дніпропетровської міськради від лютого 2012 року, яким затверджено технічну документацію із землеустрою для передачі ділянки в оренду. Однак доказів того, що новий договір оренди був укладений, немає.

Крім того, суди не встановили умови використання ділянки, зокрема її цільове призначення. При цьому договором оренди від 2007 року було передбачено, що прибережна захисна смуга є територією з режимом обмеженої господарської діяльності, у якій забороняється будівництво будь-яких споруд, крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних.

Вищий госпсуд також наголосив, що прокурор надав документи, які підтверджують порушення фірмою положень Земельного і Водного кодексів, але апеляційний суд не надав їм юридичної оцінки.

Засновником ТОВ «Яхт-клуб «Прибій» з 2011 року значиться Інна Самойлова. Директором фірми з 2008 року є Галина Зачепилова.

До 2008 року до складу засновників фірми входив, зокрема, нинішній заступник начальника відділу транспорту та фінансового забезпечення Управління інфраструктури Дніпропетровської облдержадміністрації, член Партії регіонів Юрій Шерстюк. Він також є депутатом Кіровської районної у місті Дніпропетровську ради.