Попередники розкрадали на залізниці до 2 мільярдів на рік
03.06.2014   //  

В «Укрзалізниці» розкрадали близько 2 млрд грн. на рік. Про це в інтерв’ю «Економічній правді» повідомив перший заступник голови «Укрзалізниці» Максим Бланк.

«На мій погляд, більше 1 млрд грн. губився на корупції при закупівлях. Це стосувалося всіх закупівель, які здійснювала «Укрзалізниця»… Думаю, ще 1 млрд грн лежить в дохідної частини. Це сумарні недоотримані доходи», – розповів Бланк.

«Схема проста і зрозуміла. Завищувалася ціна, яка потім ділилася між постачальником послуг і чиновниками «Укрзалізниці». Такі схеми легко перевіряються, досить порівняти ціни закупівлі з ринковими», – описав Бланк схему крадійства через тендери.

Також за його даними є більш складні схеми, пов’язані зі спеціальним завищенням потреб «Укрзалізниці» і подальшим розпродажем або розкраданням надлишків.

«Будь-який показник, якого ми торкаємося, показує: скрізь є тема для корупції. Вона стосується і дохідної частини. Не секрет, що існує система поборів з вантажовідправників. Не секрет, що існує така ж система по видатковій частині. Можна копнути будь-яку тему і виявити, що рівень життя тих чи інших чиновників не збігається з рівнем доходів в «Укрзалізниці», – розповідає Бланк.

Зараз за словами першого заступника голови УЗ ситуація змінюється.

«У минулі роки була відверта узурпація тендерних поставок «Укрзалізниці» всього декількома компаніями, про це не раз писала преса. Вони вигравали тендери, користуючись близькістю до керівництва УЗ. Ціни при закупівлі завищувалися на 10-20%.
Природно, всі ці договори і тендери були скасовані відразу ж, як тільки в «Укрзалізницю» зайшло нове керівництво», – розповів Бланк.

Наразі схеми по розкраданню на тендерах УЗ не працюють, оскільки «ми призупинили тендери, тому брати участь не в чому», вважає Бланк.

Нагадаємо, Бланк також визнав, що «Укрзалізниця» останнім часом закуповувала дизельне паливо у структур Ігоря Єрємєєва та донецьких компаній по завищеним цінам.