«Укртрансгаз» переплатив сину «регіонала» 45 мільйонів за комп’ютери, гроші рекомендують повернути
02.06.2014   //  

Антимопольний комітет виявив порушення на закупівлях ДК «Укртрансгаз» ПАТ «НАК «Нафтогаз України» комп’ютерної техніки у ТОВ «МК Інжиніринг». Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Встановлено, що у 2010 році ТОВ «МК Інжиніринг» узгодило свої дії на тендері з ТОВ «Галант» і отримало замовлення на 30,00 млн грн. У зв’язку зі спотворенням результатів торгів фірми «МК Інжиніринг» і «Галант» оштрафували у розмірі 1 млн грн. та 200 тис грн. відповідно.

Крім того, у вересні 2011 року ДК «Укртрансгаз» ПАТ «НАК «Нафтогаз України» уклав угоду з ТОВ «МК Інжиніринг» на 101,47 млн грн. Під час розслідування встановлено, що «МК Інжиніринг» закуповуючи товар через посередника (за наявності прямого договору з офіційним дистриб’ютором) та додавши власну націнку підвищило вартість товару майже у 3 рази порівняно з реальною вартістю товару, що призвело до перевитрачання бюджетних коштів більш ніж на 45 млн грн. Відомо, що і цього разу єдиним конкурентом було ТОВ «Галант».

Антимонопольний комітет України повідомив «Укртрансгаз», що держкомпанія має право вжити заходи з відшкодування нанесеної їй шкоди, спираючись на рішення комітету.

Власниками «МК Інжиніринг» протягом 2010 року були донеччанка Тетяна Морозова і киянин Сергій Павлов, син Юрія Павлова, тоді заступника голови Київської облради, який належав до Партії регіонів. Сьогодні Павлов залишається позафракційним депутатом.

У 2011 році частку Павлова-молодшого переоформили на Олександра Лук’яненка, менеджера компаній сім’ї Павлових (ТОВ «Енергоресурси України»). З листопада 2011 року фірму перереєстрували на Михайла Морозова (чоловіка Тетяни Морозової) та Олега Німчука.

На вищезгаданого Німчука у 2012 році було переоформлене ТОВ «Компанія Стронг», якою до того володіло ТОВ «Юридична компанія «Стайлінг», де співвласником є Дмитро Нікіфоров, який до кінця 2009 року був співвласником і директором ЗАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Домінанта». З 2010 року пакетом акцій «ЗНІКФ» «Домінанта» заволоділо ТОВ «Танталіт», на яке було зареєстровано «Межигір’я» Віктора Януковича.

Сьогодні власниками «МК Інжиніринг» значаться офшорні компанії «Марана Стар ЛТД. » і «Монтекастілло Стар ЛТД.», зареєстровані на Тортолі (Британські Віргінські острови). Директором залишився Михайло Морозов.

Раніше «Економічна правда» з посиланням на джерело в Державній податковій службі опублікувала дані, які свідчать, що компанія «МК Інжиніринг» виступала посередницькою структурою при перерахуванні коштів від «Укртрансгазу» на інші компанії, які мали статутний капітал до 1 000 грн.

З 2008 року, коли було засновано «Віснику державних закупівель», опубліковано дані про підряди «МК Інжініринг» на 653,20 млн грн.

Власниками ТОВ «Галант», з яким розігрували тендер, незмінно є Сергій Мисник, Сергій Михайленко і Наталія Євдошенко.