Турчинов і Яценюк ховають від українців військові мільярди (додано)
22.05.2014   //  

В ході війни з Росією нова українська влада набралась від ворогів тільки найгірших звичок. Саме тих, проти яких стояв Майдан, саме тих, які ми називаємо «Русский коррупционный ад».

Наша влада вирішила взяти найгірший приклад з Росії – ховати військові закупівлі подалі від людського ока. Якщо Путін ховає від росіян чверть бюджету Росії, то чому ми не можемо заховати хоч якусь копійку?

Іншою логікою не можна пояснити законопроект №4785 про удосконалення оборонно-мобілізаційних питань. Точніше – майже вже закон. Бо 20 травня Верховна Рада за нього проголосувала, і бракує лише підпису в.о.президента.

Там кілька скандальних новел, у тому числі і право відбирати громадянські автомобілі в інтересах військових. Є і по профілю «Наших Грошей».

Якщо законопроект стане законом, то Міністерство оборони, Збройні сили України, інші військові формування та правоохоронні органи спецпризначення (увага – перелік замовників не визначено і його можна формувати у ручному режимі!) у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці України (увага – це взагалі юридична нісенітниця!) можуть купувати що завгодно і кого завгодно без тендерів «за цінами, що не перевищують середньоринкових». Цікаво, хто визначає середньоринковий рівень? Чи не торгово-промислова палата, яка видавала довідки, що ціна на «вишки Бойко» відповідає ринковій?.

І головне – замовники мають звітувати за свої закупівлі тільки перед Кабінетом міністрів, подаючи уряду звіти у триденний термін. Тобто прощавай навіть формальне оприлюднення у «Віснику державних закупівель», прощавай навіть можливість побачити хто ж і скільки зароблятиме на армії.

Все бачитиме лише Яценюк. І не те щоб ми йому не вірили. Просто вже зараз до військових закупівель є питання.

Наприклад, армія за останній місяць замовила палива на 699 млн грн. З них тільки 188 мільйонів отримає відомо хто – «Укртатнафта» Коломойського, яка справді виробляє паливо. Решту півмільярда розпиляли нікому невідомі фірми «Партнер олеум», «Броксервіс», «Авто Сіті Сервіс» та «Альфа». Хто це? Можливо це дистриб’ютори Коломойського, які продають армії паливо, виготовлене з краденої з державного нафтопроводу наддешевої технологічної нафти?

Але замість того аби надавати по рукам кому треба, влада дозволяє військовим купувати що попало, у кого попало і взагалі без людського ока.

Влада дозволяє робити це саме тим штабним пацюкам, які дозволили собі взагалі забити на евакуацію українських військових з Криму, і водночас розписали самі собі 10 мільйонів преміальних гривень за військові навчання на Харківщині. Ці навчання мали відбутись у березні-квітні – саме тоді, коли нечисельні угрупування терористів захоплювали Схід України.

У цієї влади є конкретне прізвище. Законопроект доповідав у парламенті сумнозвісний вояка Олександр Кузьмук, радник в.о. президента України Олександра Турчинова. А Турчинов добре знається на тіньовій стороні держзакупівель.

У 2008 році уряд Юлії Тимошенко перевів регулювання держзакупівель у ручний режим. У 2009 році Рахункова палата повідомила, що за рік сама Тимошенко і перший віце-прем’єр Турчинов підписали протокольні доручення з дозволом на проведення закупівель «в одного учасника» на 52,2 мільярда гривень. В тих рішеннях не були визначені ні предмети закупівель, ні їх вартість, ні учасники закупівель.

І тепер влада залишає нам замість даних про свої витрати читати бравурні звіти про нібито успіхи українських військових в Антитерористичній операції, яка йде вже два місяці і кінця краю тим терористам не видно.

P.S. 6 червня стало відомо, що в.о. президента Олександр Турчинов ветує законопроект у такій редакції. Тому Верховна Рада проголосусвала за виключення норми про утаємничення військових закупівель. Тому зараз армія може проводити закупівлі по скороченій та неконкрентній процедурі, однак має публікувати дані у “ВДЗ”.

Блог від: Юрій Ніколов