Діденко дарує Коломойському 15% маржу для заробітку на державній нафті
22.05.2014   //  

Група дніпропетровського губернатора Ігоря Коломойського зможе додатково заробляти 15% на кожній тоні нафті, що продається державними компаніями на спеціалізованих аукціонах. Про це повідомляє «OilNews» з посиланням на проект постанови № 1064 «Про порядок організації та проведення біржових торгів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу». Цей документ винесено на розгляд Кабміну Міністерством енергетики та вуглепрому.

Міністерство фінансів пропонувало кілька поправок, спрямованих на максимізацію прибутку від продажу енергоресурсів держкомпаніями. Однак Міненерго їх не врахувало.

Відтак у проекті закладено понижуючий коефіцієнт 0,85, який використовується для визначення стартової ціни української нафти відносно імпортних сортів. Фірма, яка отримає можливість купувати нафту на спецаукціоні, зможе її потім перепродувати по ринковій ціні, тобто з 15% націнкою.

Мінфін пропонував скасувати понижуючий коефіцієнт з метою «недопущення заниження стартової ціни нафти і газового конденсату та оподаткування доходів».

Однак Міненерго проігнорувало цю пропозицію, пославшись на загрози, які нібито з’являться на вітчизняних нафтопереробних заводах.

«Скасування перехідного коефіцієнта 0,85 … призведе до суттєвого підвищення стартової ціни на нафту і газовий конденсат, поставить під загрозу реалізацію нафти і газового конденсату …, оскільки переробка нафти буде збитковою на вітчизняних НПЗ», – йдеться у протоколі узгодженняпозицій.

Проектом змін також розширюється перелік сортів нафти, які можуть бути використані для визначення вартості української нафти. Крім нафти Urals і Azeri Light, перелік доповнено «іншими сортами легких нафт Каспійського регіону». Які сорти відносяться до «каспійським» – не уточнюється.

Також Мінфін пропонував встановити мінімальний обсяг імпортної поставки, яку можна було використовувати для розрахунку цін на українську нафту, у розмірі 20 тис. т, тоді як фінальна версія знижує даний поріг до 5 тис. т. Період, за який має бути поставлений даний обсяг, не уточнюється.

У разі, якщо в період моніторингу в Україну не була імпортована нафта одного із зазначених сортів в позначених обсягах, новий порядок проведення торгів наказує застосувати знижувальний коефіцієнт0,85 до середнього значення ціни нафти сорту Brent на європейському ринку.

Раніше в даному випадку стартова ціна на українську нафту встановлювалася на рівні середньої котирування нафти Urals на Північно-Заході і в Середземномор’ї, що значно вище, ніж 15-відсоткове дисконтування Brent (згідно з даними агентства Platt’s, Urals дешевше Brent на 2,2%).

За даними OilNews, проект нового порядку проведення аукціонів був підготовлений під керівництвом нового заступника міністра енергетики Ігоря Діденка за день до виїзного засідання Кабінету міністрів України у Вінниці 16 травня 2014 р. На цьому засіданні проект постанови був внесений з голосу міністром енергетики Юрієм Проданом.

Аукціони з продажу енергоресурсів держкомпаній («Укрнафта» і «Укргазвидобування») були впроваджені в 2000 р. З 2006 р. єдиним покупцем української нафти на аукціонах є група «Приват», переробна її з 2008 р. на кременчуцькому НПЗ «Укртатнафта». Цей завод зараз є єдиним працюючим НПЗ в Україні.

«Приват» також здійснює оперативне управління найбільшим видобувачем цієї нафти компанією «Укрнафта». Провідні ролі «Привату» в управлінні «Укрнафтою» і «Укртатнафтою», незважаючи на наявність в цих компаніях великого державного участі в особі НАК «Нафтогаз України», є результатом проведення зборів акціонерів цих компаній взимку 2010 р.

На цих зборів «Нафтогаз» проголосував за розширення повноважень міноритарних акціонерів, захист їх прав в «Укрнафті» і по суті легалізував результати рейдерського захоплення «Укртатнафти». Від «Нафтогазу України» участь в даних зборів санкціонував заступник голови правління І. Діденко.

Діденко раніше уже працював у «Нафтогазі України», його призначення відбувались коли Юлія Тимошенко займала урядові посади. Також Діденко був двічі судимий. У 2001 році його заарештували по справі за крадіжку грошей остарбайтерів. У 2010 році йому інкримінували незаконний відбір газу у фірми «Росукренерго» на користь «Нафтогазу». В обох випадках Діденко домігся виправдувальних вироків.