Перша пішла
19.05.2014   //  

foodМінсоцполітики Денисової віддало 110 мільйонів на харчуванні школярів фірмі, яка торік оскандалилась неякісними і надкоштовними харчами.

Після формування нового уряду в редакції «Наших Грошей» відбувся невеличкий тоталізатор. Вгадували міністерство, яке перше дозволить собі, скажімо так, «неоднозначний» тендер.

Визнаних фаворитів було два.

Міноборони було під підозрою через війну з Росією, коли військовим треба купувати швидко і багато. Відтак нас не здивувало, що Коломойський заправив армію на 188 млн грн. Однак однозначно називати це оборудкою ми не стали. Сьогодні в Україні виробником палива є тільки «Приват». Усе інше паливо від імпортерів. А мова таки й справді йде за національну безпеку. Також був дивний присмак у закупівлі стікерів з медом на 0,34 млн грн. у фірми, близької до сина першого віце-прем’єр-міністра Віталія Яреми, відповідального за правоохоронний та силовий блок. Але ціна закупівлі була притомною, а фірма – жива, не «прокладка».

А другий фаворит нашого тоталізатору не підкачав.

Міністр соціальної політики Людмила Денисова.

Міністр соціальної політики Людмила Денисова.

Мінсоцполітики очікувано вступило обома ногами в купу лайна вартістю 170 млн грн. Причина – тендер на годування школярів “чорнобильських територій”

Даруйте за міцне слівце у попередньому абзаці. Але у нас є причини «висловлюватись».

Саме від цього міністерства ми очікували негараздів через його очільника. Людмила Денисова («Батьківщина») на момент призначення була найбільш «неоднозначним» кадром у новому уряді. Вона вже очолювала це міністерство, коли урядом керувала Юлія Тимошенко. Відтоді за її репутацією постійно точився товстий шлейф тонких натяків на її причетність до різноманітних схем. Однак обійдемось без пліток. Після тотальної зміни влади у 2010 році, коли силовики Януковича пачками порушували карні справи проти «бютівських» урядовців, Денисову не чіпали. Більше того, у 2013 році її фірмі ледь не вдалось отримати 10 млн грн. на ремонт кримського офісу Фонду соцстраху (сама Денисова є кримчанкою). Але той тендер був настільки алхімічний, що навіть прокуратура Януковича вирішила втрутитись у розпил з завищенням ціни на 6 млн грн.

Саме тому ми чекали на скандал. І вже перший тендер Мінсоцполітики, пов’язаний з великими грошима, подарував його.

Відомство Людмили Денисової розподілило 170 мільйонів на харчування дітей-чорнобильців наступним чином (без врахування 33 млн грн., які отримали кілька спеціалізованих на харчуванні школярів установ):

5,5 млн грн. отримала фірма «Українка» депутата Богуславської райради від «УДАРу» Тетяни Богуслаєвої (нагадаємо, найвірогідніший переможець президентських виборів Петро Порошенко вступив у змову з лідером «УДАРу» Віталієм Кличко);

7 млн грн. дістанеться фірмі «Продтовари-Т», депутата Таращанської райради від «Сильної України» Сергія Прищепи (нагадаємо, лідер «Сильної України» Сергій Тігіпко очолював Мінсоцполітики);

16 млн грн. отримає «Готельно-ресторанний комплекс «Ріко», до створення якого причетний Ігор Романенко, що був уповноваженим від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» на парламентських виборах 2012 року (нагадаємо, після цих виборів Королевська очолила Мінсоцполітики);

110 млн грн. отримає ТОВ «Візит» дружини депутата Білоцерківської райради Руслана Березка, який обирався від Партії регіонів (нагадаємо, ще півроку тому ПР була «наше все» для всіх щаблів влади). Ця фірма входила в сумновідомий пул постачальників їжі для армії,  сформований за час керівництва в Міністерстві оборони Михайла Єжеля.

харчі візит

Саме «Візит» і визначив переможця в нашому тоталізаторі. Річ у тім, що ця фірма потрапила на роздачу харчів у цьому міністерстві ще за часів Королевськоїй. Торік їй дали освоїти 86 млн грн. І як з’ясувало «Слідство.Інфо», освоєння йшло у найкращих традиціях розпилу. Ось кілька цитат зі статті «Сім’я об’їдає дітей»:

  • «Ми їхні ціни як побачили вперше – одразу поскаржилися до райдержадміністрації! Свинину нам дають по 88 гривень, яловичину – по 95, сир твердий – по 102 гривні за кілограм! Я їм по телефону так і сказала: це ви нам що, привезли дорогий сир з пліснявою?» – розповідає Ніна Титаренко, директор школи в селі Жукин, Вишгородського району Київської області.
  • «Хіба тільки ціни? – каже пані Титаренко – Ми до хрипоти сваримося з ними через якість продуктів. Вони привезли нам яблука по 14 гривень – дрібні і гнилуваті. Склали акт і повернули їм все».
  • «А нам привезли сік прострочений, – додають представники батьківського комітету школи в Луках, що на Житомирщині – Поскаржились постачальнику на це. А нам кажуть: «Ви цей сік ще до кінця навчального року питимете!».
  • «Не дотримуються правила транспортування продуктів харчування: м’ясо та м’ясопродукти перевозяться звичайним, а не холодильним транспортом. Працівники харчоблоків не забезпечені санітарним одягом», – це висновки щодо роботи харчувальників Новоград-Волинської санстанції.
  • «В ковбасі вищого ґатунку «Делікатесна» виготовленої ТОВ «Візит» вміст крохмалю склав 7,3%, хоча згідно ДСТУ його взагалі не повинно бути», – додає санепідслужба.
  • Керівник ТОВ «Візит» Тетяна Глиняна всі звинувачення в низькій якості продуктів і високих цінах називає інтригами конкурентів. Вона запропонувала відвідати її підприємство в місті Узин, Білоцерківського району: «Приїздіть до нас, я вам покажу і нашу продукцію і документи». Та на наступний день після гостинного запрошення пані Глиняна вже не піднімала слухавку.

Здавалося б після такого досвіду Мінсоц має утримувати «Візит» на відстані гарматного пострілу. Ба ні – навіть збільшили замовлення. І можливо дадуть ще. Бо роздані 170 мільйонів – це лише половина від усього замовлення Мінсоцу. Просто по частині лотів міністерству не вдалось знайти спільну мову з бізнесменами, і 192 млн грн. залишились ще не розіграні. Тож оголошуємо новий тоталізатор: чи встигне Денисова їх роздати до своєї відставки? І хто виграє тоталізатор цього разу? Бо хто програв – і так зрозуміло.

Юрій Ніколов, Ірина Салій, «Наші Гроші»