Антикорупціонер Авакова подав позови до журналістів «Наших Грошей» та низки видань за статті про його минуле
25.04.2014   //  

Керівник департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Василь Пісний подав позови до сайту Zaxid.net та журналістів «Наших грошей. Львів» щодо захисту честі та гідності з відшкодуванням моральної шкоди у розмірі 100 тис грн.

Судове засідання відбудеться сьогодні 25 квітня у Франківському районному суді міста Львова о 15.30.

Обурення  Василя Пісного викликала стаття  «З економічною злочинністю в Україні боротиметься “Антибіотик”», опублікована Zaxid.net 11 березня, у якій йшлося про деякі маловідомі факти з життя нового начальника департаменту державної служби боротьби з економічними злочинами МВС України.  Йшлося, зокрема, про те, що у середині 90-х Василь Пісний провів п’ять місяців у СІЗО за підозрою у рекеті, а також про чисельну нерухомість, якої встиг набути Пісний і його родина за роки «праці» у системі хронічно недофінансованих правоохоронних органів.

Журналістське розслідування обставин життя Пісного на замовлення Zaxid.net провели редактори антикорупційного сайту «Наші гроші. Львів» Олександра Губицька та Наталя Онисько. У своїй позовній заяві Василь Пісний вимагає солідарно стягнути з них рекордну за останні 10 років суму фінансового відшкодування від журналістів – 100 000 грн. Щоб мати змогу встановити такий високий розмір штрафу за «образу честі і гідності», Пісний спромігся навіть сплатити 5000 грн судового збору (5% від суми відшкодування), які теж вимагає стягнути із журналістів.

Рекордну суму відшкодування Пісний пояснює своїми стражданнями, який він зазнав після публікації статті про його життя.

Пісний також вимагає видалити компрометуючу його публікацію із Zaxid.net, «Наші гроші. Львів» та ще кількох сайтів, що передрукували статтю, а також опублікувати спростування.

Пісний у грудні 2013 року, ще перебуваючи на посаді заступника голови Львівської обласної ради, також подав позов до ТОВ «Видавнича група «Нова інформація», яка є видавцем «Газети по-українськи». Василь Пісний вимагав захистити його честь, гідність та ділову репутацію, спростувати неправдиві відомості та відшкодувати йому моральну шкоду у розмірі 100 тис. грн.

Пісний вимагав спростувати відомості наведені у статті «Майже кожен п’ятий подавав «липовий диплом», опублікованій виданням 10 березня 2011 року. В статті йшлося про незаконні схеми митного оформлення товарів на митному посту «Краківець».

Суддя Мартьянова прийняла рішення на користь позивача. Вона не лише визнала поширені відомості недостовірними, але і вирішила, що журналісти принизили честь та гідність Василя Пісного. Щоправда, причинену моральну шкоду оцінила не у 100 тис. грн, а лише в 10 тис. грн. «Суд врахував, що внаслідок поширення інформації, останній [Василь Пісний – «Н.Г. Львів»]  втратив душевний спокій та  рівновагу, це вплинуло на стан його здоров’я та втрату довіри до нього з боку громадськості Львівщини, зниження  авторитету  серед знайомих та співробітників», – йдеться у рішенні суду.

Адвокату Георгію Красікову, який представляв «Газету по-українськи» в суді, процес видався, щонайменше, дивним. «Прийняте рішення було необґрунтованим, – розповів він в коментарі «Н.Г. Львів», – позивач не навів жодних вагомих доказів, суд не взяв до уваги наших аргументів, а виключно аргументи позивача».

Юристи газети стверджували, що редакція газети не виказувала жодного власного необґрунтованого звинувачення, а лише висвітлювала події, які стали відомі у результаті аналізу подій, які відбувались на території України. Опис цих подій в деякій мірі був оціночним, критичним судженням, оскільки ґрунтувався на власному переконанні автора. А згідно з українським законодавством, оціночні судження не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.

Адвокат також повідомив, що ще в січні цього року була подана апеляційна скарга, проте вона досі не розглянута, і апеляційне провадження не відкрито.