Ріелтор Захарченка підіграв у розіграші 37 мільйонів на обстеження аміакопроводу з повітря
22.04.2014   //  

УДП «Укрхімтрансаміак» 8 квітня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Яна Чартер АГ» на здійснення нагляду за технічним станом української ділянки магістрального аміакопроводу «Тольятті – Горлівка – Одеса» за 36,89 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про авіаційне патрулювання та моніторинг витоків аміакопроводу з висоти 200–350 м. Окрім того патруль має здійснювати огляд мостових переходів через питні канали та вантового мосту через Дніпро, огляд ліній зв’язку та електропередач, вздовж трасових проїздів до об’єктів магістрального аміакопроводу. Отримана інформація має бути внесена до модуля збору даних авіаобстеження.

Загалом візуально-термографічний моніторинг має охопити  91 620 км з 90 польотів, а відео-візуальний – 163 980 км (190 польотів).

Для порівняння: минулого року відповідні параметри складали 97 728 км. (96 польотів) і 174 912 км. (192 польоти), тобто більший обсяг роботи, однак угоду тоді уклали на 30,49 млн грн.

Власниками фірми «Яна Чартер АГ», яка вперше виграла тендер, наразі є Геннадій Харенко та Георгій Аванесов, котрим належить по 33%. Решта 34% поки що записана на саму компанію. Це нерозподілена частка, яка від заснування фірми й до кінця минулого року належала ТОВ «А.Т.А» (ліквідована у жовтні 2013 р.), яким володіли перший директор «Яни» Андрій Прохоров, а також Володимир Поляковський, відомий як керівник заводської «Авіакомпанії «ARP 410», і колишній директор київського держпідприємства «Завод 410 цивільної авіації» Анатолій Кудрін.

Ці ж Прохоров, Поляковський і Кудрін є співвласниками ТОВ «Авіакомпанія «Марс РК», у котрої «Укрхімтрансаміак» замовляв такі ж послуги патрулювання-моніторингу попередні два роки. Ця ж фірма відома як переможець тендерів «Чорноморнафтогазу» на експлуатацію трьох вертольотів «Agusta» (160 млн грн.) та експлуатацію вертолітних майданчиків (94,50 млн грн.)

Разом вказаних трьох осіб співвласницею  «Марс РК» є Анастасія Шевченко-Катамадзе, за даними «Економічної правди» дочка Олега Шевченка – колишній гендиректор державного заводу «Авіант» і екс-депутата Київради від Партії регіонів. У 2007 році уряд Віктора Януковича створив концерн «Авіація України», главою якого був призначений саме Шевченко.

«Укрхімтрансаміак» досі очолює член Партії регіонів Віктор Бондік, який є за даними «Економічної правди» є племінником Віктора Януковича. На момент призначення Бондіка керівником «Укрхімтрансаміаку» Янукович був прем’єр-міністром.

Єдиним конкурентом «Яна Чартер АГ»  було ТОВ «Трансавіа Тур» киянки Любові Медведської та Сергія Тащилкіна з Ялти.

Останній став відомий після скандалу з закупівлею Міністерством внутрішніх справ квартир у Криму. У вересні минулого року депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль повідомив, що МВС за бюджетні кошти придбало в Ялті нерухомості на 14 мільйонів гривень. «У грудні 2012 року за вказівкою керівництва МВС було перераховано велику суму грошей на придбання нерухомості приватному підприємцю з міста Ялта, такому собі Тащілкіну Сергію Олександровичу», – повідомив депутат.

При цьому гроші Тащилкіну перерахували за один день, але дванадцятьма окремими платежами з метою уникнення тендерних процедур.