Чоловік арештованої Гінзбург, яка покривала смерті немовлят, організував бізнес на трупах у 10 областях
16.04.2014   //  

Департамент комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міськради 8 квітня уклав угоду з ТОВ «ГРП АСМУ» на послуги з транспортування померлих громадян у м.Дніпропетровську до комунального «Бюро СМЕ». Вартість угоди складає 0,54 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Послуги мають надаватися протягом 2014 року. Замовник не вказав орієнтовний обсяг закупівлі, повідомивши, що не має можливості передбачити його наперед, а визначення переможця буде проводитися по розрахунку вартості ціни за одну машино/годину з урахуванням усіх витрат, передбачених санітарними нормами для транспортування померлих громадян. Ціна пропозиції склала 116,55 грн. одна машино/година. Враховуючи ціну договору, у підрядника замовили близько 4 675 машино/годин.

Фірма «ГРП АСМУ» заснована ПП «КОП І Н» Тимура Войченка та Асоціацією судових медиків України, яку очолює начальник дніпропетровського обласного «Бюро СМЕ» Валерій Войченко (батько Тимура Войченка),. Відомо, що всі вищеназвані приватні підприємства зареєстровані за однією адресою (Дніпропетровськ пл. Жовтнева, 14) з ОКЗ «Бюро СМЕ».

Дніпропетровське «ГРП АСМУ» має дочірні підприємства по Україні, зокрема в Київській, Сумській, Харківській, Вінницькій, Херсонській, Чернігівській, Івано-Франківській, Закарпатській областях.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, дочірні підприємства цієї фірми розміщуються у приміщеннях комунальних бюро судмедекспертизи і надають там платні послуги.

Дружиною Валерія Войченка є Валентина Гінзбург, яка очолює Департамент охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА. У березні Гінзбург була відсторонена від посади і перебуває у слідчому ізоляторі, оскільки підозрюється у кримінальному злочині. А саме, восени 2012 року перед парламентськими виборами Валентина Гінзбург під загрозою звільнення змушувала керівників медустанов і медзакладів забезпечити більше 70% підтримки для кандидатів від Партії регіонів.

За даними ЗМІ, заступник голови Дніпропетровської ОДА Святослав Олійник направив прокурору області листа із проханням перевірити стан розслідування двох кримінальних справ за фактом неналежного виконання службових обов’язків керівниками медзакладів області. Йдеться про аномально високу смертність новонароджених у пологовому відділенні лікарні №9 м. Дніпродзержинська. У 2009-2010 рр. там померло 62 немовлят, із них 26 було захоронено лікарнею. Але ексгумація виявила тільки одне тіло плода. Олійник вказує на те, що Гінзбург у ході службового розслідування приховала ці факти, а причетних осіб підвищила по службі. Поки Гінзбург не вдалося звільнити, бо вона встигла вийти у декретну відпустку по догляду за онуком.