Абоненти «Київстар» і МТС переплачували Курченку мільярди за поповнення рахунку
15.04.2014   //  

Біглий бізнесмен Сергій Курченко контролював 80% ринку конвертації безготівки, змусивши абонентів мобільного зв’язку платити за картки поповнення рахунку на 2 гривні більше. Про це в інтервю «Економічній правді» розповів колишній в.о. голови ДК «Укргазвидобування» Олексій Тамразов.

«Якщо пам’ятаєте, одного разу ми почали купувати картки поповнення з переплатою. Картка з номіналом 100 грн продавалася, наприклад, за 102 грн. З цього моменту продажами зайнявся Курченко. Він купував картки в операторів і їх дилерів… і продавав їх за готівку через мережу цих же дилерів. Він отримував готівку, а за документами – продавав ці картки на компанію Х», – розповів Тамразов.

За його словами, механізм конвертації працював наступним чином.

«Ви картку продаєте за готівку, а безготівкову операцію проводите на компанію вашого знайомого, даєте йому 16 грн податкового кредиту. Він платить вам вартість картки 84 грн, а 16 грн отримує у вигляді податкового кредиту. Так ви просто ховаєте весь ПДВ у себе, а фактично отримуєте готівку. Далі ця компанія, мабуть, оптимізувала ПДВ для інших компаній. Природно, дилери, які продавали, знали, про що йде мова. Реалізація через їх мережі йшла до цього і після цього. Просто з’явилася компанія «Х» Курченко, яка забирала весь ПДВ, отримуючи готівку», – розповів Тамразов.

«Це не стосується “Київстару” і МТС, картки – всього лише частина. За два роки вони могли провести таких операцій на 8-10 млрд грн. За підсумками 2013 року, як я чув від самого Курченко, у нього було 80% ринку «обналички», – вважає екс-керівник держкомпанії.

За даними «Слідство.інфо», фірма «Ельбрус» стала посередником між операторами мобільного зв’язку і роздрібними продавцями карток поповнення рахунку. Ця фірма отримувала 2-3 гривні з кожної картки. Її дохід у першому півріччі 2012 року становив 2,2 млрд грн. «Київстар» був змушений працювати з «Ельбрусом» з 2011 року, МТС – з 2012 р.

ПП «Оптова компанія «Ельбрус» була зареєстрована у Сімферополі на вул. на Крилова, 73, а контактний телефон був вказаний харківський. За цією ж адресою було прописано ТОВ «Укренергоринок», яку депутат Юрій Сиротюк у своєму запиті називав «першопрохідцем групи «Газ Україна» (нині СЄПЕК) Сергія Курченка.

Нагадаємо, слідчі Міністерство доходів відкрили сім карних справ проти посадових осіб підприємств пов’язаних з Курченко і наклали арешт на рахунки та кошти у сумі близько 1 млрд грн.